Ohita navigaatio

7.8.2014

Salaisuuksin suljettu - Kirjeiden Tom of Finland 6.9.2014 - 29.3.2015

Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland -näyttely Postimuseossa Tampereella valottaa taiteilija Touko Laaksosen henkilökuvaa hänen kirjeenvaihtonsa kautta.

Näyttely esittelee taiteilijan suurelle yleisölle kokonaan tuntemattomasta näkökulmasta tavallisena nuorena miehenä, jatkosodan sotilaana, muusikkona, mainospiirtäjänä, veljenä, ystävänä ja sairaana vanhana miehenä.

Homoeroottisesta taiteesta maailman maineeseen nousseen Laaksosen takaa paljastuu elämän menoa pohtiva, hienostunut ja vaatimaton mies. Laaksosen kirjeenvaihto oli runsasta ja kattaa kuusi vuosikymmentä 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Kirjeet ovat nyt ensi kertaa esillä. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Tom of Finland Foundationin (Los Angeles), Taiteen edistämiskeskuksen ja Sarjakuvantekijät ry:n kanssa. Näyttely on esillä 29.3.2015 saakka.

Tom of Finland -postimerkit

Tom of Finlandista julkaistaan 8.9. kolme postimerkkiä sisältävä postimerkkiarkki. Hänen korostetun maskuliiniset homoeroottiset piirroksensa ovat nousseet omassa tyylilajissaan ikoniseen asemaan ja vaikuttaneet mm. popkulttuuriin ja muotiin. Teoksissaan Tom of Finland hyödynsi alakulttuureille tyypillistä itseironiaa ja huumoria.

Tom of Finland ehti tehdä uransa aikana yli 3 500 piirrosta. Postimerkkiarkkiin päätyneet kaksi piirrosta ovat valinneet merkin suunnitellut graafikko Timo Berry ja Susanna Luoto, joka edustaa Los Angelesissa toimivaa Tom of Finlandin nimeä kantavaa säätiötä Suomessa.

Postimerkkiarkin piirrokset esittelevät tekijälleen tyypillisiä voimakkaita ja itsetietoisia mieshahmoja. "Arkissa kuvataan aistillista elämisen voimaa ja ylpeyttä itsestä. Sitä tässä pohjoisessa maassa ei ole koskaan liikaa", Timo Berry kuvailee. Pienoisarkissa on kolme 1. luokan tarrapostimerkkiä. Tom of Finland -postimerkkien suunnittelusta on tehty YouTube-video Näin tehtiin Tom of Finland Postimerkit.

Lisätietoja:

Postimuseo

Vapriikki


Kaikuja Kulttuuria kaikille -palvelun blogista

Tom of Finland on nyt pinnalla syyskuussa julkaistavien postimerkkien ja kahden näyttelyn ansiosta (Salaisuuksin suljettu Tampereella ja Tuhmat ruudut Helsingissä). Katriina Rosavaara kirjoitti syyskuussa 2012 Kulttuuria kaikille -palvelun blogiin Tom of Finlandista ja Tove Janssonista otsikolla "Meidän Tomppa ja näkymätön Tove". Tänä vuonna juhlitaan Tove Janssonin 100-vuotisjuhlaa, joten hänkään ei ole jäänyt näkymättömäksi! https://www.kulttuuriakaikille.fi/blogi.php?aid=13271

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin