Ohita navigaatio

3.4.2014

Ajankohtaistaosion kategoriakuva

Urheilumuseossa avataan moniaistinen näyttely 3.4.

3D-tekniikka ja älypuhelinsovellukset avuksi - Urheilumuseossa kosketeltavia ja kuunneltavia esineitä.

Urheilumuseon pysyvässä näyttelyssä esillä olevia esineitä on tulostettu 3D-tekniikalla kosketeltaviksi malleiksi sekä kuvailutulkattu kuunneltavaksi matkapuhelimella. Kyseessä on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Vaihtoehto vitriinille -hankkeen pilottikokeilu, jossa hyödynnetään sekä 3D-tulostustekniikkaa että audio-opastusta ja sisätilapaikannusta.

Näyttely avataan yleisölle 3.4.2014.

Kosketeltavat mallit on tehty Helsingin olympiasoihdusta, Paavo Nurmen kullatusta piikkarista, Matti Nykäsen olympiakultamitalista ja 1700-luvun luuluistimesta sekä pienoismallit Pertti Karppisen kilpasoutuveneestä, 1800-luvun polkupyörästä ja olympiastadionista.

Kuvailutulkkausten kuuntelemiseksi tarvittavan Guidio-mobiilisovelluksen voi ladata maksutta iOS-, Android- ja Windows Phone-puhelimiin. Teoksia voi hakea numerohaulla, teosnäkymässä tai gallerianäkymässä. iOS-puhelimissa on käytössä myös sisätilapaikannus.Kuvailutulkkaukset sisältävät taustatietoa esineistä.

Apple on lahjoittanut kaksi IOS-laitetta lainattavaksi museokävijöille näyttelyvierailun ajaksi.

Projektiryhmässä ovat olleet mukana Kaisa Penttilä, Piia Rossi ja Ritva Kannel. Kuvailutulkkauksista ovat vastanneet Pipsa Toikka ja Carita Lehtniemi.

Mallit ja kuvailutulkkaukset mahdollistavat kulttuurikokemuksen entistä useammalle näyttelyssä kävijälle ja edistävät siten Urheilumuseon saavutettavuutta. Malleista hyötyvät erityisesti näkövammaiset, mutta ne tuovat lisäarvoa muillekin kävijöille.

Vaihtoehto vitriinille -hankkeen työryhmän jäseniä voit tavata Urheilumuseossa 3.4. ja 4.4. klo 12-15 tai sopimuksen mukaan.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat mm.:

Aalto University /Digital Design Laboratory, wang.meng(a)aalto.fi, Kulttuuria kaikille -palvelu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto/ Lasertyöstön laboratorio, heidi.piili(a)lut.fi, Näkövammaismuseo, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu, Silencio Oy, teemu(a)silencio.fi, 050 505 5005, Versoteq 3D Solutions Oy

Lisätietoja Vaihtoehto vitriinille -hankkeesta

hankevastaava Kaisa Penttilä, kaisa.penttila(a)pp.nkl.fi, 050 596 5013

Piia Rossi, rossipiia(a)eircom.net, 046 641 1844

Ritva Kannel, ritva.kannel(a)gmail.com, 040 738 0780

museolehtori Henriikka Heikinheimo, Urheilumuseo, henriikka.heikinheimo(a)stadion.fi, 09-43422519

Lisätietoa kuvailutulkkauksesta:

www.kulttuuriakaikille.fi

www.nakovammaistenkulttuuripalvelu.fi

Urheilumuseo

Olympiastadion, 00250 Helsinki

www.urheilumuseo.fi

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin