Ohita navigaatio

5.2.2014

Saamelaisen nykytaiteen näyttely, luentosarja ja seminaari Rovaniemellä

Rovaniemen taidemuseossa Korundissa on laaja kansainvälinen saamelaisen nykytaiteen näyttely Sámi Contemporary 7.3.-25.5.2014, joka esittelee mielenkiintoisimmat saamelaisen taiteen ilmiöt ja teokset 2010-luvulta. Näyttelyyn on kutsuttu yli 20 taiteilijaa Norjasta, Ruotsista ja Suomesta.
Näyttely herättää kysymyksiä saamelaisuudesta, sen kulttuurin voimasta ja roolista maailmassa, joka muuttuu vauhdilla ja voimalla. Näyttely ja sen dokumentointi luo myös hyvän pohjan saamelaisen nykytaiteen tutkimukselle. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lapin yliopiston, Saamen nykytaiteen keskuksen (Sámi Dáiddaguovddáš) ja Norbottenin museon kanssa.

Näyttelyn yhteydessä toteutetaan näyttelyjulkaisu ja järjestetään seminaari sekä työpajoja lapsille ja nuorille. Keskeinen sisältö työpajoissa on näyttelyn taideteokset, joiden kautta tutustutaan nykytaiteeseen, kulttuurisiin lähtökohtiin ja taiteen vaikutusmahdollisuuksiin kulttuurisen identiteetin vahvistajana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Työpajojen tavoitteena on lasten ja nuorten kulttuurisen lukutaidon ja kulttuurimyönteisen arvopohjan vahvistaminen.

Näyttely on Rovaniemen taidemuseon jälkeen Luulajassa Ruotsissa ja Karasjoella Norjassa. Näyttelyn kuraattorit ovat Lapin yliopiston taidehistorian professori Tuija Hautala-Hirvioja, Rovaniemen taidemuseon amanuenssi Riitta Kuusikko ja Saamelaisen nykytaiteen keskuksen entinen johtaja Jan-Erik Lundström.

Sámi Contemporary -seminaari Korundissa 6.3. klo 11-15

Seminaari tarkastelee pohjoisuutta laajasti keskittyen ajankohtaisiin saamelaiskysymyksiin. Seminaari antaa mahdollisuuden taiteilijoiden tapaamiseen ja oman puheenvuoron esittämiseen. Semaari on englanninkielinen. Vapaa pääsy.

11.15-12.00 Hanna Horsberg Hansen: Sami Contemporary Art - Traditions in transition
12.00-12.20 Ailu Valle: Artistic talk
12.20-12.40 Marita Isobel Solberg: Artistic talk
12.45-13.30 Lunch break
13.30-13.50 Synnove Persen: Artistic talk
13.50-14.20 Markku Laakso ja Annika Dahlsten: Artistic Talk
14.40-15.00 Jan-Erik Lundström: curator´s words
18.00 Näyttelyn avajaiset

Luentosarja saamelaisesta taiteesta maanantaisin

Rovaniemen taidemuseo järjestää luentosarjan saamelaiseta taiteesta ja kulttuurista. Luennoilla käsitellään laajasti saamelaista kultturia ja identitettiä varhaisista kalliomaalauksiata tähän päivään. Luennoille taidemuseon pääsymaksun hinnalla tai kausikortilla.

Luentosarja maanantaisin klo 18.00 10.3. alkaen (muutokset mahdollisia):
10.3. Tuija Hautala-Hirvioja: Varhaiset saamelaistaiteilijat
17.3. Sanna Valkonen: Saamelaismäärittely ja kulttuuriset vaikutukset
24.3. Veli-Pekka Lehtola: Masin ryhmä
31.3. Marjut Aikio: Nils Aslak Valkeapää
7.4. Duodji
14.4. Jan-Erik Lundsrtöm: Saamelainen nykytaide (luento englanniksi)
28.4. Francis Joy: Saamelaiset ja kalliomaalaukset (luento englanniksi)

Lisätietoja näyttelystä Korundin verkkosivuilta

Näyttelyllä on myös omat facebook-sivut.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin