Ohita navigaatio

1.9.2025

Entistä inklusiivisempi Hotelli- ja ravintolamuseo

Hotelli- ja ravintomuseossa toteutettiin hiljattain moninaisuutta ja inklusiivisuutta edistänyt hanke Museoviraston innovatiivisten hankkeiden rahoituksella. Tavoitteena oli kartoittaa ja ratkoa esteitä osallisuudelle sekä toteuttaa moninaista yleisöä puhutteleva, ruokaperinteistä kertova näyttely tapahtumineen.

Projektisuunnittelijana hankkeessa toimi helsinkiläinen kulttuurituottaja Yasmin Ibrahim, jolla on kokemusta museoissa ja eri taidemuotojen parissa työskentelystä sekä vieraanvaraisuus- ja ravintola-alalta.

Hanke linkittyi ruokaperinteiden moninaisuudella herkuttelevaan näyttelyyn Nam Yök Häh – Mistä on ruokaperinteet tehty? (englanniksi Feeling Food).Näyttelytyöryhmä keräsi näyttelyä varten yleisön ja yhteisöjen kokemuksia ja ajatuksia ruokaperinteistä. Työkaluina käytettiin esimerkiksi verkkokyselyitä ja somekampanjoita. Lisäksi kerättiin tietoa Matkamessuilla, näyttelyn ennakkotapahtumissa ja haastatteluilla. Lopputuloksena syntyi monipuolisesti erilaisia ruokaperinteitä esittelevä näyttely, joka avattiin 20.9.2024.

Hankkeen tavoite ja yhteistyökumppanit

Hankkeen tavoitteena oli laajentaa museon yleisöjä ja lisätä monimuotoisuutta näyttelyn ja tapahtumien avulla. Tapahtumissa työskenneltiin Helsingissä asuvien aliedustettujen taiteilijoiden kanssa. Hanke tarjosi mahdollisuuden nostaa esiin ruokaa ja taidetta yhdistäviä käytäntöjä ja esitellä uusia taiteilijoita museolle ja sen kävijöille. Kulttuurialalla aliedustetuista taustoista (LGBTQ, BIPOC, EU:n ulkopuoliset) tuleville taiteilijoille on tarjolla vähemmän erityisesti palkallisia työmahdollisuuksia. Hankkeessa tarjottiin heille oikeudenmukaista palkkaa ja näkyvyyttä, jotta he saivat mahdollisuuden laajentaa yleisöjään ja kasvattaa verkostojaan.

Tapahtumissa tehtiin yhteistyötä järjestöjen ja laitosten kanssa eri puolilla pääkaupunkiseutua. Käsitellyt aiheet olivat monipuolisia, kuten ruokajätteillä värjääminen, fermentointi, runous, dekolonisaatio, feministiset lähestymistavat hoivaan, kestävyys, perhereseptien arkistointi sekä queer- ja transoikeudet.

Yhteistyökumppaneita olivat muun muassa Espoon kaupunginmuseo ja Vantaan kaupunginmuseo, Laurea ammattikorkeakoulu, Kulttuuria kaikille -palvelu, Kairos Helsinki ja Kollektiivi. Hankkeeseen osallistuneita taiteilijoita olivat Juliane Foronda, Muniba Rasheed, Anna Karima Wane, Dahn Kim, Alejandra Alarcon, Andrea Gilly Marquez ja Noora Elharouny.

Tapahtumat

Tapahtumia järjestettiin hankkeen puitteissa yhteensä 11 ja niissä oli 239 osallistujaa. Lisäksi osana Helsinki-päivää 12.6.2024, Taiteiden yötä 15.8.2024 ja oikeusministeriön Y-tapahtumaa 21.9.2025 järjestettiin hankkeeseen linkittynyttä ohjelmaa. Kolmena tapahtumapäivänä museossa vieraili yhteensä 1255 kävijää.

Monimuotoisuustyön merkitys esiin

Hanke toi esiin museoissa tehtävän monimuotoisuustyön merkityksen ja kasvatti niiden taiteilijoiden yhteisöä, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa myös tulevaisuudessa. Hankkeen tuloksena myös museon someseuraajien ja yleisön määrä kasvoi.

Osana hanketta käytiin läpi ja tehtiin näkyväksi museon sisäisiä esteitä inkluusiolle ja koulutettiin museon henkilökuntaa antirasismista, inklusiivisuudesta ja moninaisuudesta. Hanke toikin uudenlaista osaamista museoon. Ymmärrys kasvoi esimerkiksi tapahtumiin osallistumisen esteistä ja keinoista purkaa niitä. Henkilökunta sai työkaluja rasismin tunnistamiseen, ennaltaehkäisyyn ja puuttumiseen sekä omien ennakkoluulojen, etuoikeuksien ja asenteiden tunnustamiseen ja tunnistamiseen.

Myös ymmärrys esimerkiksi käytetyn kielen merkityksestä lisääntyi. Ruokaperinnenäyttelyn nimeä ja sen kieliversioita pohdittiin aiempaa tarkemmin ja monipuolisemmin eri näkökulmista, myös yhdessä kumppaneiden kanssa. Museon viestintää tarkasteltiin uusiksi ja englanninkielistä viestintää lisättiin, millä tavoitettiin uusia yleisöjä. Museon henkilökunnan työskentelykieli projektin aikana oli myös ensimmäistä kertaa englanti.

Hanke alkoi marraskuussa 2023 ja päättyi maaliskuussa 2025. Hankkeen tuloksia esitellään muun muassa Europeanan Digital Storytelling Festival -tapahtumassa 13.-14.5.2025. Nam Yök Häh – Mistä on ruokaperinteet tehty? on esillä 24.8.2025 asti, minkä jälkeen se on lainattavissa myös muihin museoihin.

Hotelli- ja ravintolamuseo on ruoka- ja juomakulttuurin museo, joka sijaitsee Helsingissä Kaapelitehtaalla. Museota ylläpitää Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö – Stiftelsen för Hotell- och restaurangmuseet sr.

Lisätietoa museosta:

hotellijaravintolamuseo.fi (Siirryt toiselle sivustolle)


 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin