Ohita navigaatio

20.5.2024

Uutuusteos "Kenen kulttuuriperintö?" julkaistaan 31.5.

Kirjan kansi jossa kuvattuna suihkulähde ja pronssinen hylje, taustalla ihmisjoukko ja ilmapalloja. Teksti Kenen kulttuuriperintö? - Tunteet, tilat ja teot
Kuva: Vastapaino

Kenen kulttuuriperintö? käsittelee kulttuuriperinnön monimerkityksisyyttä ja omistajuutta ja niihin kytkeytyvää kulttuuriperintötyötä kriittisestä moniäänisestä näkökulmasta.

Tuuli Lähdesmäen, Satu Kähkösen, Rita Paqvalénin ja Johanna Turusen toimittama Kenen kulttuuriperintö? — Tunteet, tilat & teot julkaistaan 31.5.2024. Teokseen on kirjoittanut artikkelin myös Kulttuuria kaikille -palvelun johtava erityisasiantuntija Sari Salovaara. Rita Paqvalén on Kulttuuria kaikille -palvelun toiminnanjohtaja.

Kriittinen näkökulma on ohjannut teoksen kirjoittajia pohtimaan kulttuuriperinnön määrittelyyn, vaalimiseen, suojelemiseen, esittelyyn ja omistajuuteen liittyviä erilaisia intressejä, jännitteitä ja ristiriitoja. Kyse vallan käytöstä: joku tai jotkut päättävät, mitä ilmiöitä, esineitä ja paikkoja määritellään kulttuuriperinnöksi, miten niitä käsitellään ja suojellaan ja millaisia kertomuksia menneisyydestä ja nykyisyydestä niiden kautta kerrotaan.

Moniääninen tutkimus sekä yhdenvertaisuutta ja osallisuutta korostavat käytännöt ovat tärkeitä kulttuuriperinnön oikeudenmukaisen vaalimisen ja suojelun kannalta. 

Uudella tutkimuksella ja uusilla toimintavoilla ei ainoastaan pyritä purkamaan kulttuuriperinnön merkityksiin ja käyttöön liittyviä valtarakenteita ja osoittamaan kulttuuriperintötyön aukkoja, vaan myös korostamaan kulttuuriperintöyhteisöjen ja ryhmien omaa ymmärrystä ja kokemuksia kulttuuriperinnöstä sekä edistämään yhteisöjen välistä vuoropuhelua, solidaarisuutta ja empatiaa.

Lisätietoja teoksesta kustantajan verkkosivuilta (vastapaino.fi)

Kirjan voi tilata jo ennakkoon täältä (siirryt tilauslomakkeeseen)

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin