Ohita navigaatio

18.6.2024

Syyskuu on vammaishistoriakuukausi!

Vammaishistoriakuukauden mainos, jossa mustavalkoinen valokuva Kynnyksen mielenosoituksesta

Syyskuussa 2024 vietetään ensimmäistä kertaa vammaishistoriakuukautta Suomessa. Kutsumme yksilöitä, yhteisöjä ja eri toimijoita tuomaan vammaisten historiaa esille moninaisilla tavoilla. Unohdettujen ääni tulee kuuluviin historiankerronnassa: yhteinen muistimme täydentyy tarinoilla, jotka ovat aiemmin jääneet varjoon, kertomatta ja kuulematta.

Vammaishistoriakuukautta on vietetty jo pitkään muun muassa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Tule mukaan tuomaan tämä perinne myös Suomeen! 


Tapahtumaan voi osallistua jakamalla vammaishistoriaan liittyviä kertomuksia ja kokemuksia sosiaalisessa mediassa ja verkossa, järjestämällä teemaan sopivia pop-up-tapahtumia tai keskustelutilaisuuksia sekä vammaisuuteen liittyviä näyttelyitä. Esimerkiksi kirjastot ja museot voivat laittaa esille vammaisuutta käsitteleviä teoksia. Kannustamme myös muita toimijoita tuomaan teemaa esiin eri tavoin! Verkkosivut ja sosiaalisen median tilit julkistetaan elokuussa 2024, jolloin voit ilmoittaa tapahtumasi osaksi vammaishistoriakuukauden ohjelmaa.


Vammaishistoriakuukauden kohokohta on nykytaiteen museo Kiasman Seminaari-tilassa keskiviikkona 11.9.2024 kello 15:00-18:30 järjestettävä Historian vallattomat – Näkökulmia vammaishistoriaan -seminaari. Huippupuhujat aktivisteista tutkijoihin johdattavat yleisön vammaishistorian merkitykseen, vammaisuuden kokemusten tallentamiseen ja historiallisiin taitekohtiin.


Tapahtuman taustavoimina toimivat Kansallisgalleria, Kulttuuria kaikille -palvelu, Kynnys ry, Tampereen yliopisto, Työväen arkisto ja Työväenmuseo Werstas.

Voit ladata vammaishistoriakuukauden mainoksen täältä. 


Lisätietoja antaa Kulttuuria kaikille -palvelu:

Salla Fagerström salla.fagerstrom@cultureforall.fi
Sari Salovaara sari.salovaara@cultureforall.fi, puh. +358 40 5078660

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin