Ohita navigaatio

22.1.2024

Gauriloffin ja Holmbergin Je'vida kisaa Elokuva-Sylvistä

Kohtaus elokuvasta Je'vida. Nuori pitkähiuksinen nainen seisoo mökissä ja pitelee käsissään saamelaista perinnelakkia.
Kuva: Ville Juurikkala, Oktober Oy

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry myöntää Sylvi-palkinnon parhaalle suomalaiselle sarja- ja elokuvakäsikirjoitukselle. Vuonna 2023 ensi-iltansa saaneista elokuvista ja tv-sarjoista on valittu kustakin kolme finalistia. Niiden joukossa on Katja Gauriloffin ja Niillas Holmbergin "Je'vida".

Elokuva kertoo pakkosuomalaistamisen paineessa taustansa hylänneestä kolttasaamelaisesta naisesta, jonka tarina nähdään kolmessa aikatasossa. Kyseessä on historian ensimmäinen koltansaameksi puhuttu elokuva.

Esiraati vaikuttui Katja Gauriloffin ja Niillas Holmbrgin Je’vida-käsikirjoituksen minimalistisesta ja kauniista tunnekuljetuksesta. Teos ei selitä liikaa, vaan antaa lukijalleen tilaa tuntea. Käsikirjoitus käsittelee suuria teemoja, kielen, kulttuurin ja juurten merkitystä ihmisen identiteetin rakentajina. Se ei kuitenkaan anna valmiita ratkaisuja, vaan pikemminkin tarjoaa rauhaa ongelmien keskelle. Käsikirjoitus liikkuu eri aikatasoilla taidokkaasti: menneeseen aikaan sijoittuva sisätarina suodattuu saumattomasti ja pienieleleisesti nykyhetkeen. Je’vida on kaiken kaikkiaan erinomaisesti kirjoitettu, yhtä aikaa kielellisesti rikas ja visuaalisesti kirkas käsikirjoitus. 

Muut Elokuva-Sylvin finalistit ovat "Kukaan ei katso sinua silmiin" (Jesse Jalonen) sekä "Peluri" (Teemu Nikki).

Vuoden 2024 TV-Sylvi-finalistit ovat "Eroja ja sovintoja" (Paula Mononen ja Kaarle Aho), "Renki" (Leo Viirret) ja "Räjähdysherkkä" (Pilke Salo, Milla X. Tuokkola ja J. J. Vanhanen).

Vuoden 2024 Sylvi-voittajat julkistetaan Tampereen elokuvajuhlilla 10.3.2024. TV-Sylvin voittajan valitsee näyttelijä-professori Elina Knihtilä ja Elokuva-Sylvin käsikirjoittaja-ohjaaja Matti Ijäs finalistien joukosta. Molempien palkintojen suuruus on 2500 euroa, jotka rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Sylvi-kilpailuun osallistui yhteensä 12 kotimaista ensi-iltansa saanutta elokuvaa ja 16 sarjaa. 

Lue lisää Suomen Näytelmäkirjailijoiden ja Käsikirjoittajien tiedotteesta: Vuoden 2024 Sylvi-finalistit on julkistettu – Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry (siirryt sivulle sunklo.fi)

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin