Ohita navigaatio

3.2.2023

Vuoden 2023 ITE-taiteilija on Alpo Koivumäki Kauhajoelta

Maaseudun Sivistysliitto on valinnut Vuoden 2023 ITE-taiteilijaksi kauhajokisen Alpo Koivumäen. Koivumäki on ITE-taiteen kentällä jo suoranainen klassikko ja hänen taiteensa tunnetaan myös ulkomailla.

Valinnan myötä tehdään näkyväksi suomalaista ITE-taidetta, sen syviä juuria, kokonaisvaltaista elämäntapaa, kierrätyksen aatetta ja pihapiirin täyttävää taideympäristöä sekä ITE-taiteen mahdollisuuksia kotimaan matkailun kohteena.

Vuoden ITE-taiteilijan nimeämisellä Maaseudun Sivistysliitto nostaa merkittävän taiteellisen tuotannon tehneiden itseoppineiden taiteilijoiden ääntä ja näkökulmia esille. Tarkoituksena on edistää sekä kiinnostavan taiteilijan että ITE-taiteen tunnetuksi tekemistä. Tittelivuoden aikana pidettävien näyttelyiden ja muiden tapahtumien myötä myös suurella yleisöllä on mahdollisuus sukeltaa Vuoden ITE-taiteilijan valloittavaan maailmaan. Huomionosoitus myönnettiin nyt neljännen kerran.

Mikä tahansa materiaali taipuu taiteeksi, kun vähän suostutellaan

Alpo Koivumäki toimi maanviljelijänä 1990-luvun puoliväliin saakka. Maanviljelyksestä luopumisen jälkeen hän aloitti päätoimisen luomistyön. Ensimmäinen veistos - metallista, pellistä ja puusta valmistettu Kurki, Koivumäen ”Fenix-lintu” syntyi vuonna 1993. Ensin Koivumäki veisti kotimaisia lintuja, mutta pian alkoi syntyä myös näyttäviä ja eksoottisia Afrikan eläimiä. Nyt Alpon savanni -veistospuistossa metallisten palmujen keskellä esittäytyy kokonainen zoo: sulassa sovussa seikkailevat hirvet, käärmeet, sarvikuonot, leijonat, alligaattorit ja toinen toistaan erikoisemmat linnut.

Koivumäki käyttää veistomateriaalinaan kierrätysromua, yhdistelee erilaisia materiaaleja ja kehittää erilaisia tapoja pintojen käsittelyyn. Hän ei omien sanojensa mukaan ole ollut erityisen kiinnostunut eläinaiheista, mutta ne ovat sopineet hänen ilmaisutapaansa. Koivumäen työskentelyn lähtökohtana ovat painetut kuvat ja luontodokumentit, joiden hahmot hän kasvattaa ilmeikkäiksi kolmiulotteisiksi veistoksiksi.

Eläinkuvien pohjalta työskentely mahdollistaa mittasuhteiden, liikkeen ja dynamiikan tutkimisen ja sallii myös mielikuvituksen ja huumorin käytön. Koivumäki ei halua kätkeä taidemateriaaliensa alkuperää, vaan jättää siitä jotain näkyville, vihjeeksi katsojalle.

Materiaali on Koivumäelle haaste, eikä hän valitse helppoja ratkaisuja mielikuviensa toteuttamisessa. Mikä tahansa taipuu taiteeksi, kun tarpeeksi suostutellaan. Koivumäki arvostaa töitään ja niissä käyttämäänsä materiaalia. Mitään hän ei halua heittää hukkaan.

Alpo Koivumäki on hyvin tuottelias ja aktiivinen ITE-taiteilija ja hän on saavuttanut tunnustusta työstään. Tähän mennessä hänen luomistyönsä tuloksena on syntynyt yli 100 jätemateriaaleista tehtyä veistosta. Töitä on ollut esillä yli 50 yhteis- ja yksityisnäyttelyssä Suomessa ja ulkomailla. Koivumäki on myös osallistunut kutsuttuna taiteilijana näyttelyihin La Fabuloserie -museossa Ranskan Dicyssä ja Kartause Ittingen -museossa Sveitsissä. Monet eri alojen taiteilijat ovat tallentaneet Koivumäen töitä valokuvin ja videoin. Lisäksi Alpo Koivumäki on saanut useita tunnustuksia työstään ITE-taiteen ja kotiseutunsa näkyvyyden edistämisessä.

Vuoden ITE-taiteilijan tapahtumia kesällä

Lintu ja kala! -taidenäyttely Rauman taidemuseossa 9.6.-24.9.2023. Alpo Koivumäki on yksi näyttelyn taiteilijoista.

ITE-taiteen tapahtuma Alpon savannilla 25.-26.8.2023: elokuvia, musiikkia ja keskusteluja ITE-taideympäristöjen hoidosta ja huolenpidon haasteista.

Yhdistys toiminnan tukena

Alpo Koivumäen savannin toiminnan tueksi on perustettu Alpon savannin ystävät ry. Yhdistys vaalii Alpo Koivumäen rakentamaa Alpon savanni -veistospuistoa sekä tukee ja monipuolistaa Alpon savannin toimintaa niin aatteellisesti kuin taloudellisesti. Yhdistys osallistuu Alpon savannin hoitoon, säilyttämiseen ja kehittämiseen, järjestää savannilla näyttelyitä ja tapahtumia, opastusta ja neuvontaa sekä edistää Alpon savannin tunnetuksi tekemistä kotimaassa ja kansainvälisesti.

Matkailukohde

Alpon savanni on osa Satakunnasta Etelä-Pohjanmaalle ulottuvaa Taiteiden reittiä ja vetää keväästä syksyyn vierailijoita runsain joukoin. Kesällä 2023 matkailijoita palvelee kahvila-galleria-tapahtumapaikka Savannin Keltaanen.

ITE-taideympäristöt ovat suosittuja matkailukohteita, ja tietoa niistä on koottu osoitteeseen visitite.fi.

Lisätiedot ja yhteyden välittäminen taiteilijaan:

Maaseudun Sivistysliitto, kulttuurituottaja Raija Kallioinen

raija.kallioinen@msl.fi, puh. 040 5636 876

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin