Ohita navigaatio

7.3.2023

Vähemmistöjen mediaosallisuutta käsittelevä Kaikki kuvaa -videotutoriaali julkaistu

Tuotantoyhtiö Amazementin vuonna 2013 avaama elokuvakasvatussivusto Kaikkikuvaa.fi on laajentunut kymmenvuotisen toimintansa aikana merkittäväksi elokuvanteon audiovisuaaliseksi tietopankiksi lapsille ja nuorille. Sivuston varhaiset oppimateriaalit keskittyivät perusasioihin – viime vuosina sisältötarjontaa on laajennettu esimerkiksi elokuvan manipulointikeinojen ja tekijänoikeuksien käsittelyn suuntaan.

Nyt julkaistu uusi videotutoriaali käsittelee vähemmistöjen mediaosallisuutta. 35-minuuttisessa Kenen tarinoita kerrotaan? -tutoriaalissa hassunhauskat juontajahahmot Emppu ja Patse (Emilia Tuovila ja Panu Tuomikko) alkavat pohtia omaa etuoikeutettua asemaansa yhteiskunnassa. Tutkimusmatkallaan he kohtaavat sateenkaarinuoria ja saamelaisnuoria, jotka avaavat mm. seuraavia kysymyksiä: Kuka saa äänensä kuuluviin? Mitä vähemmistö oikeastaan tarkoittaa ja miten se määritellään? Miksi lokerointi on ongelmallista ja miten stereotypioilta voidaan välttyä? Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon, kun lähdetään tekemään vähemmistöjä käsittelevää elokuvaa tai mediajuttua?

Tutoriaali löytyy täältä: kaikkikuvaa.fi/tutoriaalit/kenen-tarinoita-kerrotaan

Patse ja Emppu käsittelevät aihetta aiemmista tutoriaaleista tuttuun tapaansa eli huumorin kautta ja perse edellä puuhun -menetelmää vahvasti suosien. Vierailevina tähtinä nähdään Setan nuorisotoimikunnassakin vaikuttavat Eliana Forsström ja Sofia Ekrias sekä saamelaisnuorina utsjoensaamelainen Aletta Lukkari ja kolttasaamelainen Ainu Rantala. Videotutoriaalin on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut elokuvaohjaaja Arttu Haglund.

Tutoriaalin oheismateriaalina julkaistaan viisi saamelaisnuorten Inarissa ja Sevettijärvellä syksyllä 2022 toteuttamaa lyhytelokuvaa, joissa kuullaan inarinsaamea, pohjoissaamea ja koltansaamea. Kyseiset Kaikki kuvaa -työpajaelokuvat ovat saaneet maailmanensi-iltansa vastikään järjestetyillä alkuperäiskansojen Skábmagovat-festivaalilla. Elokuvat osallistuvat myös käynnissä olevaan, Suomen suurimpaan lasten ja nuorten elokuvakilpailuun eli Kaikki kuvaa -kilpailuun 2023, johon vastaanotetaan elokuvia kaikilta 8–23-vuotiailta maaliskuun loppuun asti osoitteessa kaikkikuvaa.fi/kilpailu.

Kenelle?

Kenen tarinoita kerrotaan? -tutoriaali on suunnattu etupäässä yläkoululaisille ja vähemmistöjä ja mediaa käsittelevän opetuksen tueksi, mutta sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Videotutoriaali on vapaasti käytettävissä epäkaupallisiin tarkoituksiin.

Yhteistyössä

Tutoriaali ja työpajat on toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Yhteistyössä ovat olleet mukana mm. Seta, Saamelaiskäräjät, saamelainen lasten kulttuurikeskus Mánnu ja kulttuuritehdas Vernissa.


Lisätiedot:

Arttu Haglund

ohjaaja, tuottaja

Tuotantoyhtiö Amazement

050 536 9279

arttu.haglund@amazement.fi

www.kaikkikuvaa.fi

www.amazement.fi

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin