Ohita navigaatio

16.11.2023

Taidelaitokset sovinnon edistäjinä? – Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiokeskustelu 17.11., Helsinki

Baltic Circle avaa vuoden 2023 festivaalin keskustelulla saamelaisten totuus- ja sovintokomission kanssa. Keskustelu nostaa esiin, miten totuus vaikuttaa Suomen identiteettiin, millaisia uusia tarinoita Suomesta sovinto vaatii ja kenen tehtävä niitä on kertoa.

Totuus- ja sovintokomissio aloitti syksyllä 2023 saamelaisten kuulemiset. Komissio perustettiin tarpeesta tehdä näkyväksi saamelaisten kokemukset pakkosuomalaistamisesta. Kuulemisten raportoinnin lisäksi sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta saamelaisista Suomen alkuperäiskansana ja vahvistaa saamelaisten oikeuksien toteutumista Suomessa.

Baltic Circle -festivaali järjestää osana vuoden 2023 ohjelmistoaan keskustelun, jossa pohditaan sitä, miten kuulemiset johtavat sovintoon. Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijapuheenvuorot komission puheenjohtaja Hannele Pokalta, saamelaisen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj – Uvjâ – Uvjan hankejohtaja Heidi Erikseniltä, komissaari Irja Jefremoffilta, sovittelija ja konfliktinratkaisun ammattilainen Miriam Attiakselta sekä taidemaailman rakenteiden asiantuntija, kuraattori Taru Elfvingiltä.

“Sovinnon aikaansaamiseksi tarvitsemme poliittisten päätösten lisäksi myös suomalaisen historian uudelleenajattelua. Kutsumalla taidelaitoksia liittolaisiksi tutkimme suomalaista kulttuurimaisemaa näkökulmasta, joka uskaltaa tunnustaa historian ja nykypäivän kolonialismin ja tehdä tilaa moniäänisille tarinoille. Suomen narratiivi muuttuu väistämättä komissiotyön myötä, mutta kenen tehtävä on tuoda se ilmi?” pohtii festivaalin taiteellinen johtaja Hanna Parry.

Julkisen keskustelun lisäksi Baltic Circle järjestää myös ohjatun, taidealan ammattilaisille suunnatun työpajan, jossa pureudutaan suomalaisten taidelaitosten rooliin ja mahdollisuuksiin sovinnon edistäjinä.

Lämpimästi tervetuloa keskusteluun 17.11. klo 16–18 Kahvila Willensaunaan, Kansallisteatteriin.

Ilmoittautuminen: Totuus- ja sovintokomissiokeskustelu (siirryt Google-lomakkeeseen)

Lisätiedot:

Emmi Linnankivi

Viestintäpällikkö, Baltic Circle

+358 (0)50 464 3238, emmi@balticcircle.fi

Baltic Circle on kansainvälinen teatterifestivaali, joka järjestetään vuosittain marraskuussa Helsingissä. Festivaali luo intensiteettejä kaupunkiin, tutkii ajankohtaisia ilmiöitä, ottaa kantaa ja kutsuu vuoropuheluun. Baltic Circle uskoo taiteen esteettiseen ja affektiiviseen voimaan sekä esitysten sosiaaliseen ja poliittiseen toimijuuteen. Festivaalilla nähtävät teokset tutkivat uusia esitystaiteen muotoja ja tekemisen tapoja.  #BalticCircle @balticcircle

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin