Ohita navigaatio

28.2.2023

Sateenkaarihistoriaa esillä Tampereen elokuvajuhlilla 8.-12.3.

Tampereen elokuvajuhlat kerää elokuvan ystävät yhteen maaliskuussa jo 53. kerran. Elokuvanäytöksiä on tarjolla 8.–12.3. Koskikeskuksen Cine Atlaksessa sekä Kehräsaaren Arthouse Cinema Niagarassa, minkä lisäksi ohjelmaan kuuluu lukuisia yleisölle ja elokuva- ja media-alan ammattilaisille suunnattuja tapahtumia.

Lyhytelokuvat ovat Tampereen elokuvajuhlien sydän, ja ohjelmistossa nähdään tänäkin vuonna satoja lyhytelokuvia kotimaisen ja kansainvälisen elokuvan eri kilpasarjoissa sekä teemaohjelmistossa. Laajimpiin teemakokonaisuuksiin vuonna 2023 kuuluvat sateenkaarihistoriaa kokoava Queerscenes, julkisen tilan käyttöä tutkiva Vapaa kaupunkitila sekä Maghreb & Ranska, johon kuuluu neljä näytöstä lähivuosina valmistuneita lyhytelokuvia Ranskasta sekä Maghreb-maina tunnetuista Marokosta, Algeriasta ja Tunisiasta. Elokuvat luovat ja syventävät kuvaa Ranskan entisten siirtomaiden historiasta ja nykyisyydestä sekä niiden suhteesta Ranskaan ja ranskan kieleen. Ohjelmiston kautta festivaali haluaa raottaa näkymää lehtien otsikoiden taakse ja kutsua katsojat tutustumaan Maghreb-maiden todellisuuteen ja toisaalta Ranskassa asuvien pohjoisafrikkalaistaustaisten elämään. 

Tekijöistä oman kokonaisuutensa teemaohjelmistoon saa näyttelijä Elina Knihtilä, jonka uraan yleisö pääsee tutustumaan retrospektiivi-näytöksessä torstaina 9.3. klo 16.00 järjestettävässä Masterclass-keskustelussa, jossa Knihtilää haastattelee näyttelijä Seidi Haarla. Lisäksi Elina Knihtilä: Carte blanche -näytös tuo nähtäville valikoiman Knihtilän omia elokuvasuosikkeja.

Oman retrospektiivinsä saa myös AVEK-palkinnon vuonna 2022 voittanut liikkuvan kuvan parissa työskentelevä Azar Saiyar. Saiyarin teoksia voisi luonnehtia esseemäisiksi tutkielmiksi, joissa muistot ja arkistot muodostuvat ajallisiksi kerrostumiksi. Näytös on toteutettu yhteistyössä AV-arkin kanssa.

Sateenkaarihistoriaa arkistoista valkokankaalle

Queerscenes-ohjelmisto tuo sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt esiin erilaisten arkistofilmien ja marginalisoitujen tekijöiden lyhytelokuvien kautta. Ohjelmiston kaksi näytöstä ovat ruotsalaisen queer-arkisto SAQMI:n (The Swedish Archive for Queer Moving Images) kokoamia: Queer Moving History käsittelee poliittista kamppailua ja Ruotsin Pride-liikkeen historiaa vuodesta 1979 nykypäivään ja See Us – Dark Matter antaa tilaa queer-Ruotsin “pimeälle aineelle” tuomalla valkokankaalle tuntemattomammat, valtavirran vastaiset elokuvantekijät. SAQMI:n näytöksiä täydentää perjantaina 10.3. klo 16.00 järjestettävä avoin paneelikeskustelu Making Queer Heritage, jossa pohditaan LGBTQ+ -yhteisön kulttuuriperintöön niin ulkopuolelta kuin sisältäkin käsin kohdistuvaa valtaa ja marginalisoimista. Keskustelu käydään englanninksi ja sen moderoi näytösten kuraattori Sam Message.

Suomalaista sateenkaarihistoriaa tarkastellaan näytöksissä Queer-arkisto 1 ja 2. Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen kertoo kokonaisuuden syntyneen mielenkiinnosta tutkia, miten audiovisuaalista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa on tallennettu Suomessa. "Ideana on tuoda esiin myös sellaista materiaalia, jota ei välttämättä ole ajateltu queer-historiaksi. Queer on ollut historiallisesti marginaalissa, ja sen tallentaminen on ollut miltei olematonta. Nämä aiheet on saatettu tietoisesti unohtaa tai kokea tabuina. Lähtökohtana onkin tuoda esiin ohitettuja ihmisiä ja ilmiöitä, ja muistuttaa, että vähemmistöilläkin on arvokas historia", kuvailee Mikkonen.

Osana Queerscenes-ohjelmistoa nähdään myös Charles Bryantin ja Alla Nazimovan dekadentti kulttifilmi Salomé (USA, 1922), joka esitetään Cine Atlaksessa perjantaina 10.3. klo 21.30. Oscar Wilden näytelmästä sovitetun mykkäelokuvan intensiivistä tunnelmaa tukevat live-säestyksellä kokeellisesta rap-musiikistaan tunnettu Draama-Helmi sekä kitaristi Tommi Kakko.

Lisätietoja

Lue lisää festivaalin näytöksistä ja tapahtumista verkkosivuilta: tamperefilmfestival.fi

Sarjakortit ja yksittäisten näytösten liput ovat myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa ja myyntipisteissä. Elokuvajuhlien kilpailunäytöksiä voi katsoa myös Festhome TV -palvelussa 8.–19.3. Lisätiedot lipuista: tamperefilmfestival.fi/festivaali-2023/liput

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Riina Mikkonen

Toiminnanjohtaja 

riina.mikkonen@tamperefilmfestival.fi

+358 44 476 5203

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin