Ohita navigaatio

16.11.2023

Äänten piirtämiä -tapahtuma 19.11., Helsinki

Sokeain kuunnelmaraati, Elis Hannikainen, Vappu Jalonen

Mitä akustinen oikeudenmukaisuus tarkoittaa ja millainen on maailma, jonka keskiössä on ääni?

Kuunnelmaraati eli Anne Huttunen, Konsta Suurhaukka, Markus Jalonen, Mikko Ojanen ja Riikka Hänninen ovat äänen asiantuntijoita, jotka suunnistavat, eläytyvät, kiinnostuvat, ja kuvittelevat kuulemansa perusteella. He ovat äänitaiteen ja kuunnelmien suurkuluttajia ja heitä risoo elokuvallisuuden sotkeminen kuunnelmiin. 

Äänen dramaturgiaa yhteiskunnassa ja kuunnelmissa käsittelevässä tapahtumassa kuunnelman tekijät ja kuulijat kohtaavat. Tapahtumassa keskitytään kuulon tuottamaan mielikuvitteluun ja kuunnellaan yhdessä teos Valtapuisto.

Valtapuisto -radiofeature pohtii inhimillistä toimintaa ja haluja kansallispuistossa, tuhon ja suojelun kehässä. Kansallispuistot ovat luonnonympäristöjä ja rakennettuja ympäristöjä. Ne ovat ruumiillisten kokemuksien, ympäristömuutoksen ja konfliktien tapahtumapaikkoja. Teos kuvaa puistoihin liittyviä fantasioita: kansallisia, ja luontoon sekä itseen ja omaan ruumiiseen liittyviä. Teoksen ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Elis Hannikainen ja Vappu Jalonen, äänisuunnittelun ja sävellyksen on tehnyt Eero Pulkkinen.

Kuunnelmaraati kuuntelee vuosittain Ylen radiokanavilla ja Yle Areenassa esitetyt kuunnelmat kotimaiset kantaesitykset tai ensidramatisoinnit ja valitsee näiden joukosta Sokeain kuunnelmapalkinnon voittajan. Raati koostuu kuunnelmista innostuneista ja niitä aktiivisesti kuuntelevista sokeista ja heikkonäköisistä ihmisistä. Kuunnelmaraadin taustayhteisö on valtakunnallinen kulttuuriyhdistys Näkövammaisten Kulttuuripalvelu.

Raadissa:

Mikko Ojanen

Riikka Hänninen

Konsta Suurhaukka

Anne Huttunen

Markus Jalonen

Tekijät

Elis Hannikainen ja Vappu Jalonen työskentelevät tekstilähtöisesti ja tekevät video- ja ääniteoksia ja installaatioita. Työparin teoksia on esitetty museoissa, gallerioissa ja ulkoilualueella. Työpari käsittelee yhteisissä teoksissaan ruumiillisia arkisia kokemuksia, kuten sairauden kokemusta ja queeriyttä, tukemisen ja kannattelun tapoja, ja valtaan liittyviä kysymyksiä. Molemmat taiteilijat asuvat Helsingissä.

Eero Pulkkinen on äänitaiteilija ja säveltäjä, joka työskentelee myös kuvataiteen kentällä. Lähiaikoina Pulkkinen on erikoistunut paikkasidonnaisiin ääni-, teksti- ja tilateoksiin, konsertteihin sekä audiomuotoisiin teoskokonaisuuksiin.

Valtapuisto -ääniteoksen tuotanto Juha-Pekka Hotinen, Ylen Radiogalleria.

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Näkövammaisten Kulttuuripalvelun ja Näkövammaisten liiton kanssa.

Radio that matters

Äänen piirtämiä on osa kansainvälistä Radio that Matters -hanketta, jonka ytimessä on esitystaide, radiofonia ja akustinen inklusiivisuus. Baltic Circlen, Short Theatre -festivaalin (IT), Festival Parallelen (FR), Errand Soundin (DE), Radio Papessen (IT) ja PAV:n (IT) yhteinen Luova Eurooppa -pilottihanke rakentuu yhteistyössä paikallisten radioiden, taiteilijoiden ja kulttuurin moninaisuutta edistävien järjestöjen välillä. 

Aikataulutiedot: 

su 19.11. 13.00

Iiris-keskus

Marjaniementie 74,

00930 Helsinki

Kesto: 2,5 h

Kieli: suomi

Osallistujalle:

Tapahtuma on ilmainen.

Iiris-keskuksen tilat ovat fyysisesti esteettömät. Lue lisää esityspaikan saavutettavuudesta Baltic Circlen sivuilla.

Radioessee Eläinharha – Eläimet eivät puhu kuunnellaan yhteisessä kuunteluhetkessä maanantaina 20.11. klo 16.30–17.30.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin