Ohita navigaatio

Henkilökunta bloggaa 1.8.2013

Valokuva Outi Salosta

Rock rock, saavutettava festari!

Ruisrock on jo kahden vuoden aikana kiinnittänyt erityistä huomiota festivaalin saavutettavuuteen. Järjestäjien tahto tarjota elämyksiä mahdollisimman monille toteutuu erilaisissa käytännön järjestelyissä.

 

Neljä miestä lavalla, punaisia ja vihreitä valoja
Ruisrockissa esiintyi muun muassa Pertti Kurikan Nimipäivät.

 

Ulkoilmatapahtumassa saavutettavuus ei ole ihan helppo nakki. Haasteita tuo muun muassa se, että koko tapahtuma-alue rakennetaan lyhyessä ajassa ihan alusta. Lisäksi alue voi olla luonnostaan vaikeakulkuista tai sääolosuhteet voivat vaikeuttaa liikkumista entisestään. Kaikki ahkerat festivaalikävijät tietävät, miten upottavaksi mutavelliksi voi nurmikenttä äkkiä muuttua.

Ruisrockissa oli huolellisesti suunniteltu erilaisia ratkaisuja, jotta kaikkien olisi mahdollisimman helppoa osallistua festivaalille. Erityisesti liikkumisen esteettömyyteen alueella ja saavutettavuustietojen kertomiseen verkkosivuilla oli panostettu. Perustiedot festivaalista sekä sen saavutettavuustiedot oli saatavilla Ruisrockin verkkosivuilla myös selkokielellä.

Katsomokorokkeella väkeä, taustalla lava, jolla taustalakana

Ruisrock on kuuluisa bussipysäkeiltä festivaalialueelle ulottuvasta, noin kahden kilometrin mittaisesta matkasta, jota olen joskus kuullut nimitettävän jopa kuolemansuoraksi. Lähes jokaisen festivaalivieraan on kuljettava matka jalan tai pyörällä, sillä autoja tai takseja ei ruuhkaisen tapahtuma-alueen tuntumaan päästetä. Festivaali tarjosi kuitenkin esteettömän pysäköinnin sitä tarvitseville. Esteettömän sisäänkäynnin viereen sai tulla myös invataksilla. Portilta pääsi suoraan asfaltoidulle kulkuväylälle, joka kulkee osittain tapahtuma-alueen läpi. Kun asfaltti loppuu, pääsi matkaa jatkamaan kovapohjaisella hiekkatiellä.

Pyörätuolissa istuvat ja lyhytkasvuiset kävijät saivat nauttia keikoista katsomokorokkeilta. Korokkeiden läheisyydessä oli inva-wc:t ja yleisavustajia, jotka tarvittaessa auttoivat lavalle nousussa tai sieltä laskeutumisessa sekä muussa liikkumisessa. Ruisrockiin sai ottaa mukaan oman henkilökohtaisen avustajan maksutta, mikä ei valitettavasti ole vielä itsestään selvää kulttuurialalla.

Katsomokoroke, jolla järjestyksenvalvojia, taustalla lava, vieressä wc ja ihmisiä, joilla on sininen liivi yllään
Yleisavustajat oli helppo tunnistaa sinisistä liivistä ja selässä olevista symboleista.

 

Yleisavustajat olivat suorassa kontaktissa yleisöön ja saivat paljon positiivista palautetta Ruisrockin saavutettavuusjärjestelyistä. Kehuja oli sadellut muun muassa avustusmahdollisuudesta ja siitä, että inva-wc:t pysyivät siisteinä yleisavustajien ja järjestyksenvalvojien ansiosta.

Festivaaleilla sattuu ja tapahtuu - eräs nuori festivaalivieras oli sumopainissa murtanut jalkapöytänsä useasta kohtaa. Kävijä kiitteli vuolaasti apuvälinelainaamoa, josta lainaamansa rollaattorin ansiosta hän sai nauttia festivaalista loppuun asti.

Nainen työntää miestä pyörätuolissa lavalla, etualalla yleisöä. Lavalla vahvistimia ja muovinen palmu.
Metallibändi Stam1nan jäsenet poistuivat lavalta pyörätuoleissa - arvoitukseksi tosin jäi, liittyikö tempaus jotenkin esteettömyyteen vai veikö keikka jalat alta...

 

Ruisrock on ottanut saavutettavuustyöhön mukaan paljon alan asiantuntijoita ja yhteistyökumppaneita. Vuonna 2012 saavutettavuusprojekti tehtiin yhteistyössä Turun Kynnys ry:n kanssa. Tänä vuonna yhteistyökumppaneita olivat Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n Malike-toiminta, joka mm. toi alueelle lainattavia apuvälineitä; Lounais-Suomen Avustajakeskus, joka välitti festivaalille yleisavustajia ja yleisölle henkilökohtaisia avustajia, sekä Turun Aikuiskoulutuskeskuksen Auringonkukka-projekti, jonka avulla kehitysvammaisten nuorten oli helpompi osallistua festivaalille. Lisäksi RAY ollut viestintäyhteistyökumppanina saavutettavuuden suhteen vuosin 2012-2013.

On ilahduttavaa, että Ruisrockin lisäksi monet muutkin kulttuuritapahtumat näyttävät ottavan erilaisia kävijöitä huomioon. Hienoa on myös se, että esteetön rokkaaminen jatkuu - ainakin Ruisrock on luvannut huolehtivansa saavutettavuudesta myös tulevina vuosina. Saavutettavuustyö onkin jatkuvaa kehittämistä, ei projekti jonka jälkeen kaikki on valmista.

Aurinkoisessa kuvassa paljon ihmisiä ja tomua leijailee ilmassa
Tanner tömisi, Ruissalo vavahteli ja pöly nousi kun festivaaliyleisö pisti tanssiksi.

 

Teksti ja kuvat: Outi Salo

Lisätietoja Ruisrockin saavutettavuudesta:
www.ruisrock.fi/info/saavutettavuus

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin