Ohita navigaatio

Exempel och erfarenheter

Tips om tillgänglighet

Det finlandssvenska informations- och kulturcentret Luckan upprätthåller sidan Tips om tillgänglighet, som en del av projektet Tillgängligt för alla. Få tips och bli inspirerad av olika kortvideor med konkreta tillgänglighetsåtgärder och andra saker att tänka på för att inkludera fler. Luckan också listar professionella som arbetar med mångfald och tillgänglighet, i Svenskfinland och på svenska.

Tips om tillgänglighet


Hur kan man informera om tillgängligheten?

Luckan berättar om sina utrymmen, verksamhet och tillgänglighet i denna videon:



Publikarbete och tillgänglighet på en teater 

I denna presentation berättar Svenska Teaterns publikarbetare Noona Leppinen om tillgänglighetsarbete på en teater. Föreläsningen spelades in LillaLuckan i Helsingfors i samband med en inspirationsdag om tillgänglighet. Videon kan ses med svensk textning eller med automatisk textning på andra språk. Skapad av Luckan (2021).

Amos Rex autismvänliga anvisningar

Den här sidan beskriver vad du kan förvänta dig under ditt museibesök på Amos Rex. Det är avsett för alla som vill få lite mer information för att förbereda och planera för sitt museibesök. Var kan du köpa dina biljetter, hur går du in och vem träffar du i museet? 


Webbinarium: I det stora samarbetet

Ett webbinarium om teatersamarbetet bakom föreställningen “I det stora landskapet”. Med webbinariet hoppas DuvTeatern kunna dela med sig av tankar och erfarenheter från teatersamarbetet och samtidigt initiera en diskussion om nya samarbetsmöjligheter. Webbinariet direktsändes 28.1.2021 från G18 i Helsingfors. Huvudspråket är svenska, men även finska används. Webbinariet innehåller både direktsända delar och färdigt inspelat material. De direktsända delarna teckentolkades till finlandssvenskt teckenspråk och det färdigt inspelade materialet är textat på svenska.

Ulla Jensen berättar om hur hon upplever konst- och kulturfältet som blind

En diskussion med Ulla Jensen för Förbundet Finlands Svenska Synskadade. Hon berättar om hur hon upplever konst- och kulturfältet som blind. Diskussionen spelades in i Luckans utrymmen i Helsingfors inför en inspirationsdag om tillgänglighet. I videoklippet ser man Ulla och Elin Sundell diskutera, Ulla som går med ledarhunden Nisse utomhus, en närbild på Nisse inomhus och då Ulla läser ett visitkort i punktskrift. Videon kan ses med svensk textning eller med automatisk textning på andra språk. Skapad av Luckan (2020).


Teater och tillgänglighet med Jarl Hanhikoski som är teckenspråkig skådespelare

En diskussion om tillgänglighet och teater med Jarl Hanhikoski. Jarl berättar om att arbeta som teckenspråkig skådespelare. Diskussionen spelades in i LillaLuckan i Helsingfors inför en inspirationsdag om tillgänglighet. I videoklippet visas korta delar av föreställningen “Prinsessan som inte kunde tala” av Unga Teatern där Jarl spelade huvudrollen som prinsessa. Därefter ser man Jarl och Elin Sundell diskutera med en teckenspråkstolk på plats. Videon kan ses med svensk textning eller med automatisk textning på andra språk. Skapad av Luckan (2020).


Diskussion om tillgänglighet med Dialog – ett dramapedagogiskt resurscenter

Diskussionen med dramapedagogerna Lotta Ventus och Anna Moberg spelades in i en studio i Vasa inför en inspirationsdag om tillgänglighet. Videon kan ses med svensk textning eller med automatisk textning på andra språk. Skapad av Luckan (2020).


Lättläst om Moderna Museet och några av våra konstverk

Lättläst om Moderna Museet [PDF, länk till modernamuseet.se]

Åbo 2011

Programmet för Europas kulturhuvudstad Åbo 2011 utgick från principer för fysisk, språklig, kulturell, social och ekonomisk tillgänglighet. Också många av kulturhuvudstadens projekt tog aktivt tillgänglighetsfrågor i beaktande i sitt programutbud. Ett projekt som satsade extra mycket på tillgänglighetsfrågor var den interaktiva utställningen Elden är lös!.

Allmänt

Rapport över tillgänglighetsarbetet (på finska) [PDF]

Tillgängligheten på Elden är lös! (en mer omfattande beskrivning hittas på finska)


Vasamuseet Stockholm

Alla ombord! - det salutogena museet är ett pedagogiskt utvecklingsprojekt på Vasamuseet i Stockholm som pågår 2008-2011. Projektet stöds av Allmänna arvsfonden och är ett samarbete mellan Statens maritima museer, RBU/Stockholms län, Rädda Barnen, Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Handisam.

Processutvärdering Alla ombord [PDF]
 

Musikmuseet i Stockholm

Musikmuseet i Stockholm intresserade sig för att göra en satsning på verksamhet för utvecklingsstörda. Det är kategori handikappade som kan ha svårt att hitta en verksamhet anpassade för dem. Museet sökte hos Statens kulturråd pengar på idén att göra en permanent verksamhet för utvecklingsstörda. Därefter samlade man personer med erfarenheter från olika verksamhetsgrenar för utvecklingsstörda för att diskutera utformningen av verksamheten. Dessa Seminarier resulterade i ett antal idéer som museet genomförde. Stefan Bohman berättar om arbete med tillgänglighet på Musikmuseet i Stockholm.

Musikmuseet i Stockholm [DOC]
Musikmuseet i Stockholm [PDF]


Om tilgjengelighet og formidling; Erfaringer fra Bergen byarkiv

Om tilgjengelighet og formidling -publikasjonen i ABMs (Statens senter for arkiv, bibliotek og museum) skriftserie er delt i tre deler. Den første delen er en generell veiledning i tilgjengelighetsarbeid for arkiver. Den andre delen tar for seg hva en skal tenke på fra smått til stort når en skal i gang med utstilling som skal være tilrettelagt for funksjonshemmede. Den tredje delen er en gjennomgang av selve utstillingen, og vurderer de tiltakene som ble gjort hos Bergen byarkiv.

Om tilgjengelighet og formidling; Erfaringer fra Bergen byarkiv [PDF]

Islands nationalmuseum

Islands Nationalmuseet fick ett trevligt besök häromdagen när tre blinda och synskadade ungdomar kom till museet för att undersöka tillgängligheten i museet. Efter besöket har de skrivit ihop en rapport där de föreslår hur man kan förbättra tillgängligheten med enkla medel.

Unga synskadade besöker Islands Nationalmuseum [DOC]
Unga synskakade besöker Islands Nationalmuseum [PDF]


Fetsund Lenser

Fetsund Lenser er et fredet teknisk-industrielt kulturminne, fløtingsmuseum og natursenter. Hos Fetsund Lenser er formidling av kultur og natur i fokus og museet har et omfattende program for publikum de fleste helger gjennom hele året. En viktig besøksgruppe er funksjonshemmede og museet har hatt fokus på tilgjengelighet i en årrekke. Målet er å være en møteplass for alle.

Fetsund Lenser [DOC]
Fetsund Lenser [PDF]
 

Jamtli - Jämtlands läns museum

Under 2005-2006 har Jamtli förskola arbetat med projektet "Tillgänglighet och bemötande - vidgat deltagande för funktionshindrade i Jamtlis barn och ungdomsverksamhet." Under projekttiden har Jamtli förskola tillsammans med målgrupper från tex. särskola, träningskola, habilitering,
specialpedagogiska och pedagogiska hörselvården prövat och utvecklat tidsresor och program kring olika teman.

Tillgänglighet och bemötande [PDF]


Vejen kunstmuseum

På Vejen Kunstmuseum har to særlige møder med de besøgende været afgørende for at begynde et større arbejde med at forbedre tilgængeligheden. Det ene besøg var af en blind og en kørestolsbruger, der ville se, hvordan de kunne komme rundt på museet sammen. Problemerne tårnede sig op allerede ved hoveddøren. Det andet besøg var to blinde personer, som gerne ville røre ved det udstillede keramik.

Lederen af Vejen Kunstmuseum, Teresa Nielsen fortæller her hvordan de to møder med museets gæster satte skub i arbejdet med tilgængelighed på mange forskellige niveauer.

Tilgængelighed på Vejen Kunstmuseum [DOC]
Tilgængelighed på Vejen Kunstmuseum [PDF]


Bryggens museum / Bymuseet i Bergen

Bryggens Museum, som nå inngår i Bymuseet i Bergen, ble åpnet i 1976. Det ble planlagt og fungerer godt for flere grupper funksjonshemmede

Bryggens Museum [DOC]
Bryggens Museum [PDF]
 

Är allting bättre i Sverige?

Sari Salovaara och Tuuli Rajavuori från tjänsten Kultur för alla reste med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland till Sverige för en vecka för att rota i museernas tillgänglighet. Vad fick de ut av sin resa?

Är allting bättre i Sverige? [DOC]
Är allting bättre i Sverige? [PDF]

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin