Ohita navigaatio
Böcker på kurdiska.

Välkommen på releasen av en ny rapport om det kurdisk-nordiska litterära fältet i Norden!

Rapporten kartlägger den kurdiskspråkiga litterära fältet i Norden, dess historia och situation samt de problem som kurdiskspråkiga författare möter. Rapporten inkluderar även rekommendationer och konkreta förslag på hur den kurdiskspråkiga litteraturens och författarnas situation kunde förbättras i Norden.

TING-salen, Nordisk kulturkontakt, Kajsaniemigatan 9
Fredag 14.12 kl. 14–16

Kurdiska språk och kurdisk litteratur har varit hårt begränsade i Kurdistan – speciellt i Turkiet och Iran och på senaste tid även i Irak och Syrien – och många kurder har därför flytt till Europa och Norden för att kunna bevara sin kurdiska identitet och använda sitt modersmål fritt. Litteratur på kurdiska språk (kurmanji och sorani) har sedan 1980-talet skrivits och getts ut i Norden – framför allt i Sverige – och i dag består det kurdiska litterära kulturarvet i Norden av ett hundratals verk och ett dussin tidskrifter. Den kurdiska litteraturen har även ett eget bibliotek och en författarförening i Norden.

Kultur för alla i samarbete med Nordisk kulturkontakt välkomnar dig till utgivningen av Husein Muhammeds nya rapport My Language, My Homeland. Recommendations for the Improvement of the Kurdish-Nordic Literary Field. 

Husein Muhammed presenterar sin rapport på evenemanget och efter presentationen följer en kommentar samt en publikdiskussion. Det bjuds på snacks och drycker efter diskussionen. För att vi ska kunna beräkna åtgången hoppas vi att du anmäler dig via denna länk.


Rapporten är ett av resultatet av Kultur för allas projekt ”Multilingualism and Diversity as a Resource in the Cultural Field” (2016–2018). Projektet är ett underprojekt till prioriteringsprojektet ”Ett öppet och innovativt Norden med välmående människor 2020 – Lika möjligheter till välfärd, utbildning, kultur och arbete som inleddes under Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2016 och som pågår fram till utgången av 2018.

Tillgänglighet

TING-salen är tillgänglig. Assisterande hundar är välkomna. Salen har en induktionsslinga.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin