Ohita navigaatio

#StopHatredNow 2021

StopHatredNow banner: 17.-21.5.2021.

Den interkulturella och antirasistiska plattformen #StopHatredNow anordnas virtuellt den 17-21.5.2021. Evenemanget skapar nya diskurser om diversitet, inklusivitet, maktstrukturer och intersektionellt feministiska strategier. Årets tema är Reshaping Horizons of Hope. 

Årets program karaktäriseras av det faktum att saker ändras inte om man bara väntar. Kultur- och konstfältet behöver aktiv agentskap och allas insats för att klara sig av den pågående krisen. Evenemanget betonar frågor om ansvar, och frågar hur vi alla skulle kunna delta i byggandet av en gemensam framtid. 

Evenemanget, som produceras i samarbete med olika konst- och kulturorganisationer, skapar diskurs om diversitet, inklusivitet, maktstrukturer och intersektionellt feministiska strategier. Nu sammankallar det sina deltagare till aktivt, ömsint drömmande, till att skapa nya, hoppfulla horisonter. 

Programmet för 2021 erbjuder på kostnadsfria föreläsningar, keynote-tal, diskussioner, workshopar och konstnärliga resultat. Första dagens fokus ligger på hur man kommer från ord till handling med en diskussion kring undervisnings- och kulturministeriets slutrapport Konst, kultur och ett mångfaldigt Finland, modererad av Ceyda Berk-Söderblom och Sepideh Rahaa. Detta följs av roundtable-sessioner där deltagare kan fundera bland annat på konkreta sätt för att åstadkomma tillgängliga nätsidor, intersektionell klimatverksamhet och mångfaldig rekrytering. På måndagen firas även IDAHOT-dagen (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia) med en fotoutställning och en paneldiskussion. 

Under tisdagens gång funderar många på intersektionella horisonter. Konstnären Flis Holland diskuterar kring mångfald och praxisar i hens verk, medan skoltsamiska teaterregissören Pauliina Feodoroff talar om hur konst kan bidra till klimatkrisens politik med hjälp av forskare och ursprungsbefolkningens kunskap. Dagen avslutas med en diskussion anordnad med New Theatre Helsinki, där Michelle Orenius, Geoffrey Erista och Silje Sande reflekterar över de processer som behövs på det nordiska scenkonstfältet så att framtida teatrar kan vara mångfaldigare och mer inkluderande. 

Onsdagens program präglas av praxisar för samexistens. Dagen öppnas med en konstnärlig dikt av Kiila, och följs av en diskussion kring inklusivitet och tillgänglighet på dansfältet, modererad av dansare och performer Maija Karhunen. Under dagens lopp kan man även fundera på identitetspolitik, polarisation och konflikt i Miriam Attias workshop. 

Torsdagens fokus ligger på ungdomar, aktivism och gemenskap, som diskuteras bland annat i en panel där Marika Peura, Ajak Majok och Jenny Kasongo medverkar. Publiken kan även delta i en drömningssession med Ki Nurmenniemi och Anna-Kaisa Koski och fundera på stöttande och hållbara konststrukturer. 

Evenemangets sista dag fylls av ömsint glidande mot hoppfulla horisonter då organisatörerna kommer tillsammans för att reflektera över och drömma om den gångna veckans gåvor. Veckans sista workshop leder sina deltagare till en lyssnande, stöttande, delande och drömmande värld med hjälp av Monica Gathuo och Sonya Lindfors. Evenemanget avslutas med en konstnärsdiskussion med regissör Suvi West och Emmi Nuorgam, som följs av en virtuell screening av Wests film Eatnameamet – Min jaskes dáistaleapmi (Eatnameamet – Hiljainen taistelumme, Finland, 2021). 

Konstnadsfritt

Programmet är kostnadsfritt.

Språk

Evenemanget tar plats på engelska och finska. 

Se hela programmet:

www.stophatrednow.fi 

www.facebook.com/stophatrednow

För mera information och intervjuförfrågningar:

Essi Brunberg

Informatör

+358408699466 / essi.brunberg@gmail.com

Vad är #StopHatredNow?

#StopHatredNow är en evenemangsplattform som främjar en mångfaldig och vidsynt Finland. Plattformen anordnas i samarbete med flera olika konstinstitutioner och interkulturella och antirasistiska organisationer. Dess verksamhet fokuserar på gemenskap, möjliggörande, samarbete och delandet av kunskap och resurser. Plattformen är långsiktig och dess verksamhet består av olika evenemang. #StopHatredNow anordnades för första gången år 2016.

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin