Ohita navigaatio

Queerhistorisk månad

Fyra personer springer mot kamera i en svartvit foto.

I år firas den queerhistoriska månaden för tredje året i rad i Finland i november. Syftet med månaden är att granska finsk historia och kultur ur ett hbtiq perspektiv. För att detta kulturarv ska få en större synlighet utmanar vi dig och den organisation du företräder att komma med och fira den queerhistoriska månaden. 

Queerhistoriska månad är en evenemangshelhet som är öppen för alla. Du kan delta i firandet på många olika sätt, till exempel genom att arrangera ett evenemang i din egen organisation, på nätet eller genom att synliggöra månaden via dina egna kommunikationskanaler.

Programmet

Öppningen 1.11 kl. i Zoom

Vad talar vi om då vi talar om queerhistoria? Och vad avses med skylten "Alas rottapsykiatria" (Ner med råttpsykiatrin) som användes vid en demonstration 1981?

Välkommen till öppningen av Queerhistorisk månad sö 1.11.2020 kl. 17-18 i Zoom! Evenemanget är samtidigt en release för de nya hemsidorna sateenkaarihistoria.fi och föreningen Queerhistoriens vänner presenterar sig. Vi berättar också om vad månaden har att bjuda på och hur du kan delta.

Mer information om öppningen på finska

Hela programmet

Programmet på Queerhistoriens vänner rfs hemsidor.


Tips på sätt att delta

Deadline för att anmäl ditt evenemang var 15.10, men du kan ännu delta genom att:
  • dela och synliggör din organisations material i de egna utrymmena eller på nätet/ i sociala medier
  • dela information om den queerhistoriska månaden i sociala medier med hashtaggen #queerhistoriskmånad #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistorymonth och på evenemangshelhetens Facebook-sida.

Helheten förverkligas genom de deltagande organisationernas och aktörernas egen finansiering. Månaden arrangeras av Queerhistoriens vänner rf i samarbete med många olika organisationer. Årets program koordineras av Arbetarmuseet Werstas. Kontaktperson är museichef Ulla Rohunen, 050-440 1157, ulla.rohunen@tyovaenmuseo.fi.50 år sedan avkriminalisering år 2021

Samtidigt som vi firar årets queerhistoriska månad är det bra att börja planera för nästa års märkesår. Nästa år har det gått 50 år sedan homosexuella handlingar avkriminaliserades i Finland. Detta skulle gärna få synas i finska minnesorganisationers och kulturaktörers verksamhet under kommande år.


Kontakt

Kontakt

Arbetarmuseet Werstas

Ulla Rohunen, 050-440 1157, ulla.rohunen@tyovaenmuseo.fi. 

Queerhistorisk månad på Facebook

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin