Ohita navigaatio

Fira den jämlika äktenskapslagen när och var som helst!

Tero Hetero och Hildá
Tero Hetero feat. Hildá. Foto: Tomi Palsa.
Du kan ta del till exempel i Tahdon-utmaningen eller i Tvättlina-konstprojektet.

Anta Tahdon-utmaningen!


Finland 100 – I regnbågens färger firar den inom kort ikraftträdande jämställda äktenskapslagen genom att släppa ut musikvideon Tero Hetero feat. Hildá – Tahdon. Med videon utmanas alla arbetsgemenskaper, kompisgäng och enskilda personer att fira mänskliga rättigheternas framsteg i Finland genom att dansa koreografin i videon.

Delta i firandet genom att filma din egen dans. Du kan även ordna din egen Tahdon-flashmob där du använder låten och koreografin.
 

  1. Lär dig refrängens koreografi (YouTube)
  2. Lägg på låten, och dansa hela koreografin. Du kan även använda enskilda rörelser och göra din egen helhet. Filma en kort video eller ta en bild.
  3. Dela din video eller bild, och utmana din vän eller samarbetspartner! Använd hashtagen #tahdon och #suomi100 eller #finland100. I Facebook kan du även tagga @suomi100sateenkaarenväreissä.


Då du publicerar en bild eller en video bör du försäkra dig om att alla som filmats eller fotats har gett medgivandet till att bilden eller videon publiceras.

Tahdon-utmaningen på projektets webbsidor

Textningar

Tahdon-låtens lyrik är översatt både till svenska och nordsamiska. Gå till YouTube-videons inställningar för att välja textning antingen på finska, svenska eller samiska.

Om låten

Bakom låten är Niina Hartikainen, Henna Helasvuo, Hildá Länsman och Lasse Turunen. Koreografin är gjord av Hilppa Lampi. På videon tecknar Silva Belghiti på teckenspråk, och dansarna är personal från Svenska teatern och Nationalteatern, samt skådespelare i teatergruppen Ursa Minor. Videon är filmad av Tomi Palsa, regisserad av Lasse Turunen och redigerad av Henna Helasvuo.

Tvättilina, ett samfundskonstprojekt. Bild från Åbo Pride 2015. Konstnärer: Heidi Lunabba och Ilar Gunilla Persson. Foto: Heidi Lunabba. #tvattlina

Delta i Tvättlina-projektet

Tvättlina är ett konstprojekt av Heidi Lunabba och Ilar Gunilla Persson där du hänger ut tvätt i regnbågens färger för att visa att du är vänligt inställd till HLBTIQ-personer och andra minoriteter. Din tvättlina är en gest för ett vänligt, öppet och accepterande samhälle. Med tvättlinan är du med och skapar ett samhälle där det är lättare för alla att våga leva öppet som den man är.

Häng en tvättlina i regnbågens färger. Textilierna behöver inte vara enfärgade, tvättlinan kan vara var som helst där den syns och ditt deltagande är viktigare än en perfekt färgskala. Tvättlinan kan också vara ett arrangemang av böcker i regnbågens färger, färgade papper, muggar eller vilka olikfärgade föremål som helst.

Dokumentera och dela med taggen #tvattlina på Instagram eller Twitter, eller skicka bilder till tvättlinas på Facebook eller rainbowtvattlina(a)gmail.com.

Mera information om Tvättlina

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin