Ohita navigaatio

Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi 21.2.-21.3.2023

Flerspråkighetsmånaden firar den språkliga mångfalden. Nätverksfestivalen som sprider sig till kulturhusen, biblioteken, skolorna och hemmen inleds på den internationella modersmålsdagen den 21 februari 2023 och avslutas med evenemangen på världspoesidagen och den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering den 21 mars 2023. Flerspråkighetsmånaden utmanar alla att utforska modersmålets och språkens betydelse genom konst, möten och gemensamma aktiviteter.

På Flerspråkighetsmånadens / Satakielikuukusi webbplats och Facebooksida publiceras axplock från evenemangen under temamånaden. I det mångsidiga programmet ingår föredrag, diskussioner, sagostunder, utställningar och verkstäder. Evenemangen lyfter genom konst och kultur fram flerspråkighetens rikedom, utforskar identiteten som konstrueras genom språk och skapar möjligheter till möten över språkgränserna.

Utställningar, lässtunder och andra evenemang ordnas på olika orter runtom i Finland från huvudstadsregionen till Seinäjoki och Kuopio. Dessutom finns det distansprogram som man kan delta i exempelvis hemifrån eller på skolorna och daghemmen genom att titta på direktsändningar från eller inspelningar av evenemangen.

Flerspråkighetsmånaden som firar modersmålet, flerspråkigheten och den språkliga mångfalden firas i år för den nionde gången. Festivalen har sedan 2017 även ordnats i de övriga nordiska länderna under namnet Multilingual Month.

Flerspråkighetsmånaden samordnas av Flerspråkiga biblioteket tillsammans med tjänsten Kultur för alla.

Axplock från programmet under Flerspråkighetsmånaden

4 mars Lemos Juntos: maratona de histórias infantis em português.

Detta mångkulturella evenemang för barn och deras flerspråkiga familjer främjar interkulturella möten för personer som pratar portugisiska. Arrangör: Kulttuurikeskus Ninho ry.

9 mars sanaton – мовчазний – sáneheapme

Performancen tar ställning till språkens ställning i dagens samhälle på samiska, ukrainska och finska. På scenen: Vuosaaren Kesäteatteri ja Ethno Contemporary Ballet. Regi: Nèa Virtanen, ECB: Nina Bulgakova, också Tuuni Partti medverkar.

21 mars Kielikuvia: Kohtaa kääntäjät kirjastossa (Metaforer: Träffa översättare på biblioteket) i Seinäjoki huvudbibliotek.

Översättarna Helinä Kangas och Triin Aimla-Laid berättar om sitt arbete som översättare och sin kärlek till språk. Helinä Kangas översätter till finska från italienska och engelska, Triin Aimla-Laid från finska till estniska. Fritt inträde till evenemanget.

Mer info

Se hela programmet och läs bloggen här på ny hemsidan satakielikuukausi.fi.

Satakielikuukausi Facebook-sidan.

Det Flerspråkiga biblioteket

Klockbron 9

00520 Helsingfors

monikielinen.kirjasto@hel.fi.

tel: 09 310 85402 / 09 310 85 460.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin