Ohita navigaatio

TOVE – en queer ikon 28.4.2017

Två kvinnor kyssar
Tove / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin. Alma Pöysti och Julia Korander som Tove Jansson och Viveca Bandler

Foajén presenterar i samarbete med Kultur för alla/ Finland 100 - I regnbågens färger -projektet och Regnbågsankan

TOVE – EN QUEER IKON

Ett miniseminarium med Boel Westin (SE), Pipsa Lonka, Andrea Björkholm, Anna Moring och Catariina Salo (moderator)

Fre 28.4 kl 16-17.30 på Svenska Teatern (Stora salongen), Norra esplanaden 2, 00130 Helsingfors.
Fritt inträde
Föreställningen TOVE kl 19 på Stora scenen. Biljetter via teaterns biljettkassa eller lippu.fi

På seminariet Tove - en queer ikon närmar vi oss Tove Janssons konstnärskap samt scenkonsten ur ett queert perspektiv. Vi diskuterar bl.a. om hbtiq-teeman i Tove Janssons bildkonst och författarskap samt den roll hon spelat för den queera gemenskapen i Finland. Vi frågar också hur queert begär görs på scenen i dag och hur man som scenkonstnär kan leka med könsnormer.

Tillgänglighet

Teaterns tillgängliga ingång är den högra publikingången (mot Skillnadsgatan). I salongen finns en hörselslinga och rullstolsplatserna hittas på första balkong. TiIlgängliga toaletter finns på gatunivå mittemot biljettkassan samt i anslutning till AMOS och NICKEN scenerna.

Svenska Teaterns tillgänglighet

Talare

Boel Westin

Boel Westin är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hon disputerade med doktorsavhandlingen Familjen i dalen. Tove Janssons muminvärld 1988, och har bl.a. publicerat böckerna Tove Jansson. Ord bild liv. 2007 (utgiven på finska 2008, polska 2012, bulgariska 2014, japanska 2014) och Brev från Tove Jansson (urval och kommentarer tillsammans med Helen Svensson) 2014.

Pipsa Lonka

Pipsa Lonka är en prisbelönad finländsk dramatiker vars pjäs Kaksi naista ja meri (2015) baserar sig på Tove Janssons delvis självbiografiska novellsamling Rent spel (1989). Pjäsen fick sin urpremiär i Lahtis 2015. Lonka har varit aktuell på Svenska Teatern våren 2016, då hennes pjäs Sånger vid randen av ett grått hav fick sin svenskspråkiga urpremiär på Stora scenen.

Andrea Björkholm

Andrea Björkholm är en finlandssvensk skådespelare som arbetar både i Sverige och Finland. Hon spelade huvudrollen i queeroperan Magnus-Maria i Suzanne Ostens regi 2014-16.

Anna Moring

Anna Moring är projektschef för Alla familjers Finland som arbetar för att göra Finland till ett bättre land för mångformiga familjer. Morings doktorsavhandling behandlade regnbågsfamiljernas ställning i samhället.

Catariina Salo

Catariina Salo är frilansjournalist och ordförande för Regnbågsankan sedan våren 2017.

TOVE – en queer ikon på Facebook


Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin