Ohita navigaatio
Fasad på Aines konstmuseum. Lätt tegelbyggnad, byggnadsstil kanske 1990-tal. På facaden finns en affisch med texten
Bild: Eija Mäkivuoti.

Konstnärresidensen och utställningar i Torneå och Haparanda

Servicen Kultur för alla driver projektet Rum för skapande arbete - jämlikhet för funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärer. Det tvååriga projektet finansieras av Konestiftelsen. 

I samarbete med Aines konstmuseum, Torneå stad och Haparanda stad erbjuder vi konstnärsresidens från augusti till december 2022 och producerar vi utställningar i Torneå och Haparanda. Vi vill i första hand möjliggöra residensarbete för funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärer.

Våren 2022 genomfördes en utlysning. Följande konstnärer valdes till residensen och utställningarna:

Sofia Karinen.

Sofia Karinen, en finsk-fransk 21-årig bildkonstnär som studerar i Limingo Folkhögskola och som målar om sin vardagsmiljö och naturen i närheten.

Aino Laiho och Olga Green.

Teckenspråkiga arbetsduo Aino Laiho och Olga Green ska undersöka ett tryggt rum samt lekens och interaktionens möjligheter i det gemensamma konstnärliga uttrycket. De ska arbeta experimentellt med flera olika tekniker och materialer. 

Kari Toiviainen.

Kari Toiviainen är en CP-skadad proffs inom teater och audiovisuell uttryck och arbetar också inom flera konstarter. Toiviainen ska skapa en kollektiv videokonstverkserie i residens.

Maarit Hedman och Anu Haapanen.

Maarit Hedman och Anu Haapanen ska under residensperioden arbeta med utställningshelhet som innehåller blandteknik- och akrylmålningar samt kolteckningar. Med sina konstverk skapar de dialog om mörkret mellan en seende person och en person som har förlorat sin syn.

Konstnärer ska arbeta med Konestiftelsens konstnärsstipendium på Residenset Viippola i Torneå och Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda i perioder av olika längd under hösten 2022.

I slutet av sitt residensperioden kommer varje konstnär att hålla en utställning i olika lokaler i Torneå och Haparanda (Galleria Tila i Torneå, Rajala Köpcentrum i Haparanda, Haparanda järnvägsstation och Jala i Haparanda). En grupputställning med alla som arbetat i residenset kommer att hållas på Aine konstmuseum i 2023.

Projektet Rum för skapande arbete - jämlikhet för funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärer drivs av Servicen Kultur för alla. Det tvååriga projektet finansieras av Konestiftelsen. Projektets syfte är att stärka funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärers professionella möjligheter och jämlik position på konstfältet. En del av projektet är residensperioderna som förverkligas i samarbete med Aines konstmuseum. Syftet med residensperioder är att ge tid och plats för konstnärer att arbeta med sina egna villkor. Att arbeta i residensen har varit nästan omöjligt för funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärer. Residensen är ofta otillgängliga och har inte satsat på tillgänglighet, konstnärens individuell stöd eller flexibilitet. Syftet är nu att hitta kreatvia och experimentella lösningar för residensarbetet. Målet är också att sedan sprida resultatet till andra residensaktörer och konstfält i Finland och även internationellt.

Har du några frågor? Kontakta projektledare Maija Karhunen, e-post maija.karhunen@cultureforall.fi och tel +358 40 166 2827.

Aines konstmuseums hemsidor

Foton:

Sofia Karinen, foton av Cecile Rousselet

Aino Laiho ja Olga Green, foton av Silva Belghiti

Kari Toiviainen, foton av Tommi Niukkanen

Maarit Hedman, foton av Markku Hedman

Anu Haapanen, foton av Satu Haapanen


Konestiftelsens logo.


Aines konstmuseets logo.


Tornio stads logo.


Haparanda stads logo.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin