Ohita navigaatio

Flerspråkighetsmånaden 2024

Flerspråkighetmånadens jubileumslogotyp med siffran 10. Logotypen har skrivtecken på olika språk och ett leende fågelhuvud, en molnformad pratbubbla, en leende asterisk.

Planerar du redan vårens program? Anmäl ditt evenemang till Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi som firas den 21 februari–21 mars 2024.

Flerspråkighetsmånaden har firats i Finland sedan 2015, vilket betyder att år 2024 är vårt tioårsjubileum!

Flerspråkighetsmånaden som firar modersmål och språklig mångfald infaller mellan internationella modersmålsdagen den 21 februari, och Världspoesidagen och Den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering den 21 mars. Flerspråkighet lyfts fram genom olika slags möten, samtal, projekt, konst och gemensamma aktiviteter.

Vi utmanar alla att under Flerspråkighetsmånaden vara med och utforska modersmålets och språkens betydelse vid bibliotek, konstinstitutioner och kulturcenter, i hemmen, skolorna och läroanstalterna samt på arbetsplatserna.

Flerspråkighetsmånaden samordnas av Flerspråkiga biblioteket i samarbete med Servicen Kultur för alla. 

Kom med som evenemangsarrangör

Flerspråkighetsmånaden är en samling evenemang som är öppna för alla. Gemensamt för de projekt och evenemang som anmälts är att man i dem på ett eller annat sätt beaktar modersmålets och språkens betydelse. 

Bibliotek kan till exempel delta genom att ge lästips om ämnet, ordna materialutställningar och hålla flerspråkiga sagostunder. Museer kan ordna verkstäder, guidade visningar eller samtalsmöten på olika språk. Skolor kan delta med temadagar och utställningar, bjuda in flerspråklighetsexperter att hålla föredrag, ordna olika slags verkstäder eller grupparbeten. Även andra kulturaktörer är välkomna att delta med liknande program.

Aktiviteterna under Flerspråkighetsmånaden finansieras av de medverkande organisationerna och aktörerna själva. Arrangören ansvarar för sin egen kommunikation och anmäler evenemanget till publicering på webbplatsen www.satakielikuukausi.fi.

Anmäl ett evenemang

Anmäl ditt evenemang senast 2.2.2024 via denna länk: Evenemangsförslag för Flerspråkighetsmånaden 2024 (du blir omdirigerad till ett Office-formulär)

Kommunicera om flerspråkighet

Du kan också delta genom att dela material, bilder, texter eller reflektioner kring ämnet på sociala medier med hashtaggarna #Satakielikuukausi #MultilingualMonth #Flerspråkighetsmånaden.

Mer information

Behöver du mer information? Be om mer information via e-post: monikielinen.kirjasto@hel.fi 

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin