Ohita navigaatio

Aino Laiho & Olga Green: Taka-ajatuksia – Baktankar – Ulterior Motives

En tuschteckning, med skylten Haparanda till vänster och Torneå till höger. Däremellan två ambulanser, den ena kommer från Torneå och den andra från Haparanda. I mitten ligger en person på marken med en ginflaska.
Olga Greens teckning.

Utställning

3.–20.11.2022 Haparanda järnvägsstation

Information på finskt teckenspråk nedan!

Utställningen Taka-ajatuksia – Baktankar – Ulterior Motives har tillkommit som resultat av Aino Laihos och Olga Greens första gemensamma residens och många samtal. Konstnärsduon har under hösten arbetat på Haparanda järnvägsstation i samma utrymme var utställningen har nu byggts. Utställningen inkluderar teckningar, målningar samt installationer och några av konstverken nyttjar också uv-ljuseffekten.

Laiho och Green är teckenspråkiga döva konstnärer och vänner samt milleniarer som bor i huvudstadsregionen i Finland. På sin nya omgivning i Haparanda har de undersökt teman som gäller gränsen, speciellt mellan olika språk och mellan döva och hörande. Konstnärsduons arbetsmetoder är olika i sina stilar, men deras sinne för humor och entusiasm att observera verkligheten omkring är lika.

Green är självlärd konstnär, som är meriterad speciellt på insiktsfulla och sympatiska linjeteckningar. Under residensperioden ville Green prova på tekniker som är nya för henne, som schablonmålning. Laiho är utbildad formgivare och har hittat igen glädjen i att skapa konst efter att ha undvikit det i några år. Under hösten har hon varit mest inspirerad av tredimensionella, ställningstagande verk.

Utställningen på Haparanda järnvägsstationen är den första separatutställning för både konstnärer. Det är möjligt att följa hur konstnärsparet arbetar på Instagram via användarnamn Muukalaiset rajalla (@muukalaiset_rajalla). 

Vernissage

Utställningens vernissage arrangeras torsdagen den 3.11  kl. 13 svensk tid eller 14 finsk tid. Varmt välkommen!

Rum för skapande arbete

Utställningen är en del av projektet Rum för skapande arbete - jämlikhet för funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärer. Projektet drivs av Servicen Kultur för alla och finansieras av Konestiftelsen. Projektets syfte är att stärka funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärers professionella möjligheter och jämlika position på konstfältet.

En del av projektet är residensvistelserna som förverkligas i samarbete med Aines konstmuseum. Syftet med dem är att hitta kreativa och experimentella lösningar för residensarbetet. Våren 2022 genomfördes en residensutlysning och sex konstnärer valdes. Konstnärerna arbetar i residensen under hösten 2022 och håller utställningar i olika lokaler i Torneå och Haparanda. År 2023 samlas alla residenskonstnärers verk till en gemensam grupputställning på Aine konstmuseum.

Haparanda järnvägsstation

Fritt inträde. Entré är tillgänglig, det finns en hiss till utställningsrum. Järnvägsstation har en tillgänglig parkeringsplats. Det finns taktila stråk på perrong och i väntsalen.

Adress: Järnvägsgatan 21, 953 37 Haparanda.

Öppettider (svensk tid):

Onsdag 12–18, torsdag 12–18, fredag 12–18, lördag 12–16, söndag 12–16.

Öppettider (finsk tid):

Onsdag 13–19, torsdag 13–19, fredag 13–19, lördag 13–17,  söndag 13–17.


Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin