Ohita navigaatio

Queerhistorisk månad

Queerhistorisk månad i Finland firas hela november 2019. Månaden firades för första gången i Finland förra året. Sällskapet för queer forskning i Finland delade Årets queergärning 2018 (Vuoden pervoteko) priset till Queerhistorisk månad.

Två män protesterar på Riksdagshuset.
Frigörelseveckan (Vapautuspäivät) 1980.

Syftet med månaden är att granska finsk historia och kultur ur ett hbtiq-perspektiv och inkludera hbtiq-historien i vårt gemensamma kulturarv. Årets Queerhistoriska månads program inkluderar bland annat queer guidningar, föreläsninger, utställningar och seminarier. Museer, privatpersoner och minnesorganisationer såsom bibliotek och arkiv deltar genom att lyfta fram queer-relaterat material ur sina egna samlingar. Även du kan delta genom att synliggöra queer historia i vardagen eller till exempel på sociala media!

Sexuella och könsminoriteternas egen historia har alltid funnits, men den har oftast hållits dold. Den finns överallt – i alla tider, samhällsklasser och kulturer, men för att få syn på den krävs en känslighet och en förmåga till mothårsläsning.

Plock ur årets program

1.11.2019 - 27.9.2020 Könsförvirring- utställningen

HAM Helsingfors konstmuseum.  Utställningen ger ett överraskande perspektiv över senaste årens debatt om kön, olika mans- och kvinnoroller och hur de konstrueras genom att vända blicken mot den bortglömda historien. Här visas över 300 postkort samt studio- och snapshot-fotografier från över hundra år tillbaka. Mera information om Könsförvirring

11.-14.11. Celebrating Rainbow History Month colloquium, public talks and workshops.

Celebrating Rainbow History Month fokuserar på olika sätten att integrerar queerhistoria och liv i klassrummet och andra läroanstalter. Mera information, program och anmälan.

16.11. Queer guidning på Åbo slott på finska.

Hur såg normerna ut på 1500-talet? Mera information om guidning

Alla evenemang

Mera evenemang, queer guidningar och annat bland annat i Helsingfors och Jyväskylä. Se hela månadens program på Queerhistorisk månads kalender.

Du kan vara med!

Queerhistorisk månad är ett helhetsevenemang öppet för alla. Du kan delta till exempel på följande vis.

Genom att föra fram hbtiq-historian i vardagen: Bibliotek kan delta genom att arrangera till exempel bok- eller materialutställningen som relaterar till ämnet. Skolor kan delta genom att arrangera en temadag, genom att bjuda in experter för att berätta och diskutera eller genom att arrangera verkstäder och grupparbeten.

Genom att kommunicera om queer-historia: Dela material och bilder i anslutning till hbtiq-historia på sociala medier med hashtagen #queerhistoriskmånad #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistorymonth och på Queerhistorisk månads Facebook -sidan.


Mer information

Christine Langinauer, 040 353 3234, christine.langinauer(a)cultureforall.fi / www.cultureforall.fi  

Kerttu Tarjamo, 050 309 8108, paasihteeri(a)seta.fi / www.seta.fi

Queerhistorisk månads kalender

Queerhistorisk månads Facebook -sidan


Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin