Ohita navigaatio

Kari Toiviainen: Från ytterdörren till hjärtat

Ett fotografi med flera bilder överlagrade, t.ex. stadsbild i kvälls- eller morgonskymning, gående person, gångtunnel.
Foto: Kari Toiviainen.

24.11–10.12.2022 Haparanda stadsbibliotek

I konstnären Kari Toiviainens konstverk är tvillingstaden Torneå och Haparanda samt dess invånare i huvudrollen.Toiviainen har spelat in städernas och deras invånares stämningar, ljud, landskap, tankar, känslor och minnen.

"Vi lever inte bara i nuet.
Det förflutna med alla dess minnen, händelser och upplevelser lever i oss,
och det kan ofta hända att det förflutna är starkare än nuet.”

Mediekonstnären Kari Toiviainen från Jyväskylä besökte under hösten 2022 Haparanda-Torneå-området flera gånger och träffade lokala människor, filmade möten med dem och fotograferade för dem viktiga föremål. På utställningen kan man se rörliga bilder och uppleva ljud.

Toiviainen har 20 års erfarenhet av rörlig bild, teaterarbete och av arbete i korsningen mellan media och marknadsföring. Han har bland annat skrivit manus för och regisserat 200 tv-avsnitt, undervisat grupper i teater, arbetat med scenkonst, undervisat i innehållsskapande och uppträdande samt lett verkstäder. Från ytterdörren till hjärtat är Toiviainens första separatutställning.

Vernissage

Utställningens vernissage arrangeras torsdagen den 24.11 kl. 13 svensk tid / kl. 14 finsk tid. Varmt välkommen!

Rum för skapande arbete

Utställningen är en del av projektet Rum för skapande arbete - jämlikhet för funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärer. Projektet drivs av Servicen Kultur för alla och finansieras av Konestiftelsen. Projektets syfte är att stärka funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärers professionella möjligheter och jämlika position på konstfältet.

En del av projektet är residensvistelserna som förverkligas i samarbete med Aines konstmuseum. Syftet med dem är att hitta kreativa och experimentella lösningar för residensarbetet. Våren 2022 genomfördes en residensutlysning och sex konstnärer valdes. Konstnärerna arbetar i residensen under hösten 2022 och håller utställningar i olika lokaler i Torneå och Haparanda. År 2023 samlas alla residenskonstnärers verk till en gemensam grupputställning på Aine konstmuseum. Mer information om projektet: www.tilaataiteilijuuteen.fi

Haparanda stadsbibliotek

Fritt inträde. Utrymmet är tillgängligt, det finns en hiss. 

Adress: Packhusgatan 4, 953 31 Haparanda.

Öppettider (svensk tid):

Måndag 12–19, tisdag 12–19, onsdag 12–19, torsdag 10–16, fredag 10–16, lördag 10–14.

Öppettider (finsk tid):

Måndag 13–20, tisdag 13–20, onsdag 13–20, torsdag 11–17, fredag 11–17, lördag 11–15

Rum för skapande arbete logo.

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin