Ohita navigaatio

17.12.2008

Bifiskar viftar på sina stjärtfenor medan de tittar på Solrosorna.

Alla ombord - det salutogena museet project fortsätter

Alla ombord! - det salutogena museet är ett pedagogiskt
utvecklingsprojekt på Vasamuseet i Stockholm som pågår 2008-2011.

Projektet stöds av Allmänna arvsfonden och är ett samarbete mellan Statens maritima museer, RBU/Stockholms län, Rädda Barnen, Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Handisam.

Målet är att alla barn och unga med olika funktionsmöjligheter ska kunna tillgodogöra sig, uppleva och aktivt delta i den pedagogiska verksamheten på jämställda och värdiga villkor.

Projektet har inspirerats av det salutogena perspektivet. Det innebär att fokus ligger
på hälsans ursprung och vad som stödjer hälsa och skapar mening. FN: s barnkonvention, som betonar barnets bästa, barnets rätt till liv och utveckling, rätt att bli lyssnade på och rätt till lika möjligheter för kulturell verksamhet, ligger till grund för projektet. Alla ombord! har därför utvecklats i nära samarbete med en expertgrupp av barn.

Ett nytt pedagogiskt rum på Vasamuseet invigdes i november 2008. Rummet är en
helhetsupplevelse för alla sinnen och uppmuntrar till självständighet, upptäckter, lärande, delaktighet, träning och samarbete. Här finns många taktila moment och vi åker dykarklocka, inte handikappshiss! Aktiviteterna i rummet sker alltid tillsammans med museets pedagoger, kring teman om skeppet Vasa och 1600-talet. Till exempel kan man hitta och studera föremål som en marinarkeolog,
arbeta med segel och rep eller prova hur man styrde skeppet.

Vi har även tagit fram ett nytt material i bliss, som är ett system av symboler där ord och begrepp respresenteras av bilder. Verksamheten och de olika momenten fungerar även i rehabiliterings- och habiliteringssammanhang.

Under 2009 kommer vi att börja erbjuda verksamhet på teckenspråk. Vi kommer också att producera tre mobila enheter med tillgängligt pedagogiskt material. Dessa enheter kallar vi för Äspingar, efter de mindre båtar som följde Vasa. Äspingarna kan användas utanför museet i bl.a. rehabiliteringssammanhang.

En målsättning är att projektet ska inspirera andra i deras arbete med ökad tillgänglighet och bli ett kompetenscentrum för andra museer.

Genom att utveckla en filosofi för tillgänglighet vill vi funktionsutveckla verksamheten.
Istället för att anpassa vill vi passa rätt från start. Arbetet med ökad tillgänglighet är en
innovativ kraft som utvecklar hela verksamheten. Genom mångfunktionalitet, flexibilitet och expansivt fokus arbetar vi med värdiga lösningar som inkluderar en mångfald av behov och som uppmuntrar till självständighet och nya coping- strategier.

Ett besök hos oss ska vara begripligt, meningsfullt och hanterligt,
oavsett funktionsförmåga.

 

Projektledare/Konceptutvecklare:
Carina Ostenfeldt
carina.ostenfeldt (at) maritima.se
tel. 0701-10 56 13


Bokning av pedagogiska program:
undervisningen.vasamuseet (at) maritima.se
tel. 08-519 548 53


Läs mer och lyssna på www.maritima.se/allaombord.aspx

Med stöd från Allmänna arvsfonden

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin