
Alla ombord! - Det salutogena museet project på Vasamuseet i Stockholm
Alla ombord! - det salutogena museet är ett pedagogiskt profil- och utvecklingsprojekt på Statens maritima museer, Vasamuseet i Stockholm. Målet är att skapa förutsättningar för att alla barn och unga oavsett funktionsnedsättning ska kunna tillgodogöra sig, uppleva och aktivt delta i den pedagogiska verksamheten på jämställda och värdiga villkor.
Projektet genomförs med stöd från Allmänna arvsfonden och är ett samarbete mellan Statens maritima museer och Rörelsehindrade barn och ungdomar i Stockholms län (RBU), Rädda Barnen, Handisam, Specialpedagogiska institutet, Barndivisionen på Karolinska Universitetssjukhuset.
Ett nytt pedagogiskt rum på Vasamuseet kommer att arbetas fram. Rummet kommer att vara en helhetsupplevelse för alla sinnen (afferent inflöde) och uppmuntra till självständighet (empowerment). Det ska ge nya möjligheter till både delaktighet och träning. Genom att integrera en mångfunktionalitet kan de olika pedagogiska momenten även fungera som habilitering och aktiv rehabilitering för barn och unga från 6 till 14 år.
Tillsammans med museets pedagoger ska barn kunna arbeta med och pröva på olika verksamheter med utgångspunkt från skeppet Vasa och 1600-talet. Innehållet har tre maritima teman; att segla ett skepp, livet ombord och marinarkeologi. Här kommer man exempelvis kunna pröva på att arbeta med segel, navigera, tillverka rep, finna och hantera arkeologiska fynd, lek, mat och hälsa osv.
Även ett mobilt upplägg kommer att arbetas fram som möjliggör en uppsökande verksamhet utanför museet, i skolor, lekterapeutiska sammanhang och i aktiv habiliterings- och rehabiliteringsverksamhet.
Genom att utveckla en filosofi för tillgänglighet vill vi funktionsutveckla verksamheten. Istället för att anpassa vill vi passa rätt från start. Med flexibilitet och expansivt fokus som inkluderar en mångfald av behov utvecklas verksamheten såväl pedagogiskt som konstnärligt men även ideologiskt och samarbetsmässigt.
Projektet har inspirerats av Aaron Antonovskys tankar om vad som främjar hälsa - det salutogena perspektivet och från FN:s konvention om barnets rättigheter som utgår från barnets bästa och barnets rätt till liv och utveckling och barnets rätt att bli lyssnad på och barnets rätt att utan diskriminering få del av sina rättigheter.
En målsättning är att projektet ska inspirera andra i deras arbete med ökad tillgänglighet och att Statens maritima museer kan utgöra ett resurscentrum för andra museer med speciell inriktning på barns rättigheter och olika behov.
Verksamheten öppnar i november 2008. Projektet kommer att utvecklas under tre år.
Kontakt: Carina Ostenfeldt, Producent/projektledare
tel 0701-10 56 13 carina.ostenfeldt@maritima.se
Läs mer på www.maritima.se/allaombord.aspx