Ohita navigaatio

23.11.2017

Taide- ja kohtaamistila KATSE/BLICKEN/LOOK! Helsingissä 24.11.2017 asti

Elokuvaohjaaja Saara Cantell, näyttelijä ja kuvataiteilija Henna Tanskanen sekä koordinaattori Sahar Hashim Jameel toteuttivat irakilaisten maahanmuuttaja- ja turvapaikanhakijanaisten kanssa omakuvien taidenäyttelyn KATSE/BLICKEN/LOOK!.

Paikka: Helsingin keskustassa, Fennia-korttelissa Vuorikatu 14 (verotoimiston entiset tilat, vastapäätä Subwayta)

Aika: avoinna päivittäin 14.11.-24.11. 2017 klo 11- 18

Näyttely on avoinna Helsingin ydinkeskustaan kahdeksi viikoksi pystytessä taide- ja oleskelutilassa.

Paikalle tulijoiden on myös mahdollista kokeilla omien kuviensa tekoa samalla tekniikalla.

Kahden viikon aikana tämä kaikille avoin tila tarjoaa mahdollisuuden kohtaamisiin sekä osallistumiseen erilaisiin pop up -tapahtumiin kuten Story Sharing kahvilaan, kauneushoitolaan ja ”Sano kymmenellä kielellä kiitos” –tilaisuuteen.

KATSE-tilaan on mahdollista tulla vain oleskelemaan, nauttimaan kahvia ja teetä, juttelemaan tai hiljentymään. Keskeistä on yhdessä koetun ja jaetun taideprojektin ohella tarjota matalankynnyksen tila, jossa kaikenlaisten ihmisten on mahdollista kohdata toisiaan.

KATSE

Kun yhteistä kieltä ei ole, kun eleet, uskonto ja kulttuurinen tausta ovat mahdollisesti hyvinkin erilaiset, kuinka kohdata? Yksinkertaisin silta kahden ihmisen välillä on katse. Katse tiivistää myös nykytilanteen turvapaikanhakijoiden suhteen. On helppo katsoa poispäin. Katseen kohteena oleminen ei aina ole helppoa. Katseella voi tuomita, määritellä ja rajata – tiivistää toisen ihmisen vastaamaan vain omia ennakkoluuloja. Mitä tapahtuu, kun ihmiselle annetaan valta määritellä itse se, mitä hän haluaa itsestään toisen katseelle paljastaa?

Taidetyöpajamme ”KATSE” lähti liikkeelle katseesta ja yrityksestä katsoa kohti, kohdata. Hakea ulkoisten ja kulttuuristen erilaisuuksien sijaan sitä, mikä meillä on yhteistä. Tehdä yhdessä ja jakaa kokemusta.

Ryhmämme koostuu kymmenestä naisesta, joista kahdeksan on maahanmuuttajia tai turvapaikanhakijoita.

Muualta kuin länsimäistä kotoisin oleviin naisiin liittyy meidän kulttuurissamme myös paljon ennakkoluuloja: pidämme heitä helposti alistettuina, tahdottomina, epäitsenäisinä ja heikkoina. Kulttuurista ja taustasta riippumatta katseen kohteena oleminen on naiselle eri kokemus kuin miehelle. Tässä työpajassa haluamme tutkia ja jakaa sitä kokemusta yhdessä eri lähtökohdista tulevien naisten kanssa.

Työpajan vetäjät ovat näyttelijä ja kuvataiteilija Henna Tanskanen, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantell sekä koordinaattori Sahar Hashim Jameel.

Story Sharing Café toteutetaan yhteistyössä Teatteri Universumin/Åsa Nybo kanssa.

Taiteen edistämiskeskus Taike on myöntänyt KATSE/BLICKEN/LOOK! -tapahtuman toteuttamiseen  apurahan.

Paikan päällä tapahtuvat tulostukset toteutetaan yhteistyössä Canonin kanssa.

Lisätietoja: Henna Tanskanen, henna.henna.tanskanen(a)gmail.com, puh. 050 541 9177
Saara Cantell, saara.cantell(a)kolumbus.fi, puh. 050 440 1488

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin