Ohita navigaatio

Sateenkaarihistoriakuukausi

Neljä ihmistä mustavalkoisessa valokuvassa juoksee rivissä kohti kameraa pitäen toistensa käsistä kiinni.

Suomen sateenkaarihistoriakuukautta vietetään kolmatta kertaa jälleen marraskuussa. Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on nostaa esiin ja tehdä näkyväksi lhbtiq-näkökulmaa osana yhteistä kulttuuriperintöä.

 Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historia on ollut piilotettua, sen löytäminen vaatii usein herkkyyttä ja toisin katsomista. Jotta aikanaan piilotettu historia tulisi paremmin näkyviin haastamme sinut ja edustamasi tahon mukaan viettämään sateenkaarihistorian kuukautta. Sateenkaarihistoriakuukausi on kaikille avoin tapahtumakokonaisuus.

Miten voit osallistua?

  • Järjestämällä näyttelyn tai tapahtuman
  • Järjestämällä teemaopastuksen tai työpajan
  • Julkaisemalla artikkelin
  • Jakamalla ja nostamalla esiin edustamasi organisaation aineistoja omissa tiloissa
  • Jakamalla ja nostamalla esiin organisaatiosi aineistoja omilla nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa
  • Jakamalla tietoa sateenkaarihistoriakuukaudesta

Kokonaisuus toteutetaan osallistuvien organisaatioiden ja tekijöiden omalla rahoituksella. Sateenkaarihistoriakuukauden omat nettisivut ovat työn alla ja ilmoittautumislomake tapahtumaan avautuu myöhemmin.

Dekriminalisaatiosta 50 vuotta vuonna 2021

Samalla kun vietämme tämän vuoden sateenkaarihistorian kuukautta, on hyvä muistaa tuleva merkkivuosi. Ensi vuonna tulee Suomessa kuluneeksi 50 vuotta homoseksuaalisten tekojen dekriminalisoinnista. Tämän olisi hyvä näkyä myös suomalaisten muistiorganisaatioiden ja kulttuuritoimijoiden toiminnassa tulevana vuonna.

Järjestäjät

Sateenkaarihistorian kuukautta ovat toteuttamassa monet eri toimijat. Tapahtumaa koordinoi vuonna 2020 Työväenmuseo Werstas, yhteyshenkilönä museonjohtaja Ulla Rohunen, 050-440 1157, ulla.rohunen(a)tyovaenmuseo.fi

Siirry sivun alkuun