Ohita navigaatio

14.7.2015

Olavinlinnassa panostettu saavutettavuuteen ja moniaistisuuteen

Olavinlinnassa avautui uusi linnan historiasta kertova perusnäyttely, jossa on erityisesti panostettu saavutettavuuteen. Linnan pohjakerroksessa sijaitsevaan näyttelytilaan on mahdollista tulla myös pyörätuolilla ja moniaistinen esitys on suunniteltu palvelemaan kaikkia linnan menneisyydestä kiinnostuneita.

Samalla Olavinlinnaan on rakennettu esteetön reitti ensimmäiselle pihalle Vesiportin bastioniin sekä lapsille historiasta kertova työpaja "Pikku herttuan sali".

Uusi perusnäyttely sisältää mm. 3D-tulostettuja, kosketeltavia pienoismalleja linnasta sekä kosketeltavia kopioita museoesineistä. Kosketeltavien esineiden kautta linnan historia ja esineet avautuvat etenkin näkövammaisille täysin uudella tavalla. Toisaalta näyttelyn moniaistisuudesta hyötyvät kaikki muutkin kävijät. Tässä laajuudessa 3D-tulostettuja kosketeltavia esineitä ei suomalaisessa museossa ole vielä tähän mennessä tuotettu.

Esittelyfilmi ylemmistä kerroksista

Linnan ylempien kerrosten tiloista on tehty esittelyfilmi, joka kertoo, millaista elämä linnassa on eri aikakausina ollut. Esittelyfilmin avulla linnaan voivat tutustua myös ne kävijät, joille kulku Vesiportin bastionia pidemmälle on mahdotonta tilojen vaikeakulkuisuuden vuoksi.

Pikku herttuan sali -työpaja

Lisäksi on toteutettu "Pikku herttuan sali" -työpaja, joka on lapsille suunnattu toiminnallinen työpaja. "Pikku herttuan salissa" lapset ja miksei aikuisetkin voivat eläytyä elämään linnassa mm. kattamalla voudin pöydän perinteisillä astioilla ja ruuilla, pukeutumalla aikakauden vaatteisiin tai sotilaan varusteisiin, tekemällä historiallisia karttapalapelejä, rakentamalla oman linnan puupalikoista, kutomalla pystykangaspuilla ja leikkimällä linnan tornin muotoisella nukketalolla.

Esteetön reitti

Samalla Olavinlinnaan on rakennettu esteetön reitti ensimmäiselle pihalle Vesiportin bastioniin Museoviraston ja Senaatti-kiinteistöjen yhteistyönä. Reitti on edellyttänyt Olavinlinnalta uusia fyysisiä esteettömyysratkaisuja: linnan ponttonisillan kumpaankin päähän on rakennettu uudet puiset kulkuluiskat, Vesiportin bastionin pihakiveystä on uusittu ja näyttelytilojen kynnyksiä on madallettu. Kaikki ratkaisut on tehty linnan suuri kulttuurihistoriallinen arvo huomioiden ja alkuperäisrakenteisiin kajoamatta. Tehdyistä parannuksista hyötyvät etenkin pyörätuolilla ja rollaattorin kanssa liikkuvat sekä muut huonosti liikkuvat henkilöt. Linnan esteettömyyden asteittaisesta parantamisesta on suuri hyöty myös linnassa joka kesä järjestettäville Savonlinnan oopperajuhlille.


Osana linnan saavutettavuuden parantamista Kansallismuseossa on myös tehty päätös siitä, että pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkuvat pääsevät avustajineen Olavinlinnan perusnäyttelyyn maksutta.

"Olavinlinnan saavutettava näyttely ja lasten työpaja" -hanke

Uusi näyttely, työpaja ja esteetön reitti on toteutettu "Olavinlinnan saavutettava näyttely ja lasten työpaja" -hankkeessa, joka sai rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta ja sen rahoittajaviranomaisena toimi Etelä-Savon maakuntaliitto.
 

Lisätietoja

  • Perusnäyttelystä ja "Pikku herttuan sali" -työpajasta: intendentti Jouni Marjamäki, puh. 040 128 6344, jouni.marjamaki(a)nba.fi
  • Esteettömästä reitistä: rakennuttaja Janne-Pekka Niininen, puh. 040 128 6177, janne-pekka.niininen(a)nba.fi
  • Kosketeltavista 3D-esineistä ja pienoismalleista: Vaihtoehto Vitriinille -hanke, Kaisa Penttilä, puh. 050 5965 013, kaisamarketta.penttila(a)gmail.com
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin