Ohita navigaatio

30.11.2010

Ison Omenan kirjaston akustiikkaratkaisut (Lähde Avaava News 5/2010)

Lokakuun Avaava Nosto on Ison Omenan kirjaston akustiikkaratkaisut.

Sinistä taivasta vasten näkyy vaijerissa roikkuva katulamppu ja puiden yläoksia.

Avaava News on esteettömyysratkaisuja tarjoavan Avaavan kuukausittain ilmestyvä sähköinen uutiskirje, joka esittelee rakennetun ympäristön esteettömyyttä koskevia ajankohtaisia asioita, ilmiöitä, ratkaisuja sekä kiinnostavia kohteita rakentamisen ammattilaisille ja rakennuttajille.

Avaava Newsin postituslistalle voit ilmoittautua osoitteesta: http://www.avaava.fi/ajankohtaista/avaava-news.html

 

Ison Omenan kirjaston akustiikkaratkaisut
Avaava Nosto/Avaava News 5/2010


"Kun Espoossa sijaitseva kauppakeskus Iso Omena valmistui vuonna 2001, syntyi Matinkylään uusi kortteli, jonne kauppakeskuksen lisäksi tuli toimistoja, asuntoja sekä Espoon kaupungin kirjasto. Kauppakeskuksen suunnittelusta vastasi Arkkitehdit Tommila Oy.

Kauppakeskuksen yhteyteen toteutettava Espoon kaupungin kirjasto on esimerkki kohteesta, jossa jo alkuun oli vaativa lähtötilanne hyvän ja miellyttävän ääniympäristön varmistamiseksi. Kirjaston projektiarkkitehtina toimi arkkitehti SAFA Tiina Tiusanen ja vuoden 2009 akustiikkamuutoksista vastasi arkkitehti SAFA Suvi Huttunen. Kirjaston
irtokalusteet on suunnitellut sisustusarkkitehti Urmas Virta, VPL-Arkkitehdit Oy:sta. Rakennusvaiheessa kirjaston akustiikan asiantuntijoina toimivat akustiikkakonsultit Arkkitehtitoimisto Alpo Halme Oy:stä.


Lähtökohtana kirjaston vaativa ääniympäristö

Kirjasto sijaitsee toisessa kerroksessa, vilkkaan kauppakäytävän yläpuolella, kiertäen alla olevaa käytävää. Kirjasto on erotettu kauppakeskuksesta teräsrakenteisin lasiseinin, koska kirjastosta haluttiin mahdollisimman läpinäkyvä ja avara. Vaikka akustiikka otettiinkin huolella huomioon jo rakennusvaiheessa, tilan käyttöönoton
jälkeen kirjaston henkilökunta halusi tilasta vieläkin hiljaisemman ja rauhallisemman. Lasikäytävillä sijaitsevista keskusteluryhmistä kantautui liikaa ääntä sekä kirjastosaliin että etenkin palvelutiskille, lisäksi kauppakeskuksesta kantautui sisäänkäyntioven kautta liikaa taustamelua hiljaiseksi tarkoitetun kirjaston tiloihin. Myös ilmastointilaitteiden aiheuttama taustaääni koettiin häiritseväksi.

Vuonna 2009 Espoon kaupunki tilasi suunnitelmat akustiikan parantamiseksi Arkkitehdit Tommila Oy:sta, akustiikkakonsulttina toimi Eija Halme-Salo Arkkitehtitoimisto Alpo Halme Oy:stä.

"Ratkaisuna oli lisätä tiloihin mahdollisimman paljon akustoivia pintamateriaaleja, jotta kirjaston työrauha taattaisiin ja kirjasto saataisiin entistä hiljaisemmaksi", kertoo arkkitehti Suvi Huttunen.

 

Esteettiset akustiikkaratkaisut takasivat toimivan tilan

Toteutuksessa päädyttiin valitsemaan Soften akustiikkapaneelit, joiden avulla liika taustamelu ja kaikuisuus saatiin hallintaan. "Soften akustiikkapaneelit valittiin sen tähden, koska ne olivat kuin irtokalusteita, jotka oli helppo asentaa tilaan jälkikäteen, eikä tarvinnut puuttua rakenteisiin. Soften akustiikkapaneeleita asennettiin käytävien ja lukusalien seinille ja lisäksi irrallisina seinäkkeinä keskusteluryhmien ympärille. Ajatuksena oli myös, että seinäpaneelien pehmeyden ansiosta niitä voisi tietyissä kohdissa käyttää myös muistiinpanoseininä. Plussaa on se, että Softenin paneelit ovat toimivuutensa lisäksi myös hieno sisustuksellinen elementti," kertoo
arkkitehti Suvi Huttunen.

"Akustiikkaparannuksen jälkeen palaute sekä kirjaston henkilökunnalta, käyttäjiltä, että Espoon kaupungin kirjastotoimelta on ollut pelkästään myönteinen. Akustiikka on huomattavasti parantunut Soften akustiikkapaneeleiden ansiosta. Iso Omenan jälkeen on Espoon kaupungin kirjastotoimi valinnut Soften paneeleita myös Sellon ja
Entressen kirjastotilojen akustoinnin parantamiseen," jatkaa projektiarkkitehti Tiina Tiusanen.

"Pidän ääniympäristön huolellista suunnittelua ja akustiikkaa yleensäkin hyvin tärkeänä. Se tulee aina huomioida kaikissa kohteissa aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi värit ja valaistus," toteaa arkkitehti Tiina Tiusanen."

(Lähde Avaava News 5/2010)

 

 
Siirry sivun alkuun