Ohita navigaatio

23.3.2009

Mehiläiskalat katselevat pyrstöä heiluttaen Auringonkukat -maalausta.

Muistisairaat ja museot -opas julkaistu

Ateneumin taidemuseon ja Muistiliiton yhteistyössä laatima Muistisairaat ja museo -verkko-opas ilmestyi 1.4.2009. Opas on laadittu tuomaan yhteen muistisairaita henkilöitä, heidän läheisiään ja hoitajia sekä rikasta suomalaista kulttuuriperintöä, jota löytyy sadoista museoista ja näyttelytiloista eri puolilta maata.

Muistisairaat ja museot -opas on tehty erilaisten museoiden ja muistisairaiden ystävien ja omaisten, hoitolaitosten ja yhdistysten käyttöön. Sen tavoitteena on rohkaista omaisia, hoitajia ja suunnittelijoita sekä museoita ja kulttuurikentän toimijoita yhteistyöhön, keskusteleviin ja muistisairaita henkilöitä osallistaviin museokokemuksiin. Aineistossa on kymmeniä käytännön vinkkejä sekä museoissa työskenteleville, opastaville kuin myös muistisairaiden henkilöiden kanssa museoon tuleville.

Ateneumin taidemuseon museopedagogien yhteistyössä Muistiliiton (ent.
Alzheimer-keskusliitto) kanssa tuottama Muistisairaat ja museot -verkko-opas syntyi jatkona yhteistyön aiempaan verkossa julkaistuun Ateneumin muistipolku -oppaaseen. Aineiston taustalla ovat erityisesti Ateneumin ja Muistiliiton kanssa toteutetun Muistipolku-hankkeen rohkaisevat kokemukset ja myös vastaava hanke New Yorkin Museum of Modern Art -museossa.

Taide voi tuoda vaihtelua ja mielekästä sisältöä muistisairaan arkeen

Väestön ikääntyessä erilaiset muistin toimintaa heikentävät sairaudet ovat yleistyneet. Etenevää muistisairautta sairastaa Suomessa tällä hetkellä lähes 130 000 ihmistä. Muistisairaus ei kuitenkaan estä nauttimasta taiteesta, musiikista tai kulttuurin koko kirjosta. Kuvat, esineet, värit ja rytmit voivat aktivoida muistia ja antaa mahdollisuuden tunteiden ilmaisemiseen silloinkin kun sanat ovat hävinneet.

Museot ja niitä vastaavat julkiset kulttuurikohteet ovat valmiita ottamaan vastaan monenlaisia kävijöitä, ja kohteiden esteettömyyteen on kiinnitetty yhä enenevästi huomiota. Uusi verkko-opas täydentää saavutettavuuden näkökulmaa antamalla tietoa ja vinkkejä muistisairaiden ja heidän läheistensä museovierailuista. Oppaassa valotetaan mm. sitä, mitä museokäynnillä pitäisi ottaa huomioon tai kuinka voi käynnistää keskustelua ollessaan museossa muistisairaan henkilön tai pienryhmän
kanssa. Museokäynti voi virkistää ketä tahansa, jos se on vuorovaikutteinen, elämyksellinen ja innostava.

Muistisairaat ja museot -opas sekä Muistipolku -opas löytyvät tulostettavana pdf-versiona Ateneumin taidemuseon verkkosivuilta. Muistisairaat ja museot -opas löytyy myös Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivujen osiosta Oppaita sekä Muistiliiton verkkosivuilta.

 

Lisätietoja:
Ateneumin taidemuseo, museolehtori Satu Itkonen
satu.itkonen@ateneum.fi
09-173 36243

Muistiliitto, projektipäällikkö Sari Högström
sari.hogstrom@muistiliitto.fi
09-6226 2019

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin