Ohita navigaatio

28.4.2008

Mehiläiskalat katselevat pyrstöä heiluttaen Auringonkukat -maalausta.

Kuurojen kulttuuripäivät Ahvenanmaalla 15.-18.5.2008

Kädet kutsuvat Ahvenanmaalle

Ahvenanmaa muodostuu toukokuussa viittovaksi saareksi neljän päivän ajaksi, kun seuraava Kuurojen Liitto ry:n suuri kulttuuritapahtuma, kuurojen 25. valtakunnalliset kulttuuripäivät, järjestetään ensimmäistä kertaa mantereen ulkopuolella. Tapahtuma pidetään Maarianhaminassa 15.-18.5.2008 ja sen isäntänä on Finlandssvenska teckenspråkiga rf / Ålands teckenspråkiga. Yhteistyökumppanina toimii Ahvenanmaan maakuntahallitus.

Kulttuuripäivät on viittomakielisen kulttuurin laaja katselmus, joka luo esiintymisfoorumin koko viittomakielisen kulttuurin ja taiteen kirjolle. Viittomakielisille tapahtuma tarjoaa omakielisiä kulttuurielämyksiä sekä taidetta ja kuulevalle yleisölle mahdollisuuden tutustua viittomakielisen ilmaisun värikkääseen maailmaan.


Yli viisikymmentä vuotta viittomakielistä taidetta ja kulttuuria


Kuurojen valtakunnallisten kulttuuripäivien historia ulottuu pitkälle yli viidenkymmenen vuoden taakse. Ensimmäiset kulttuuripäivät pidettiin vuonna 1956 Helsingissä ja mukana oli yli 40 kilpailijaa eri puolilta Suomea. Sen jälkeen kulttuuripäiviä on järjestetty säännöllisesti joka toinen vuosi eri puolilla valtakuntaa. Historiansa aikana kulttuuripäivät ovat vakiinnuttaneet asemansa kuurojen yhteisössä ja niiden suosio jatkuu edelleen elinvoimaisena.

Vuonna 2008 kädet kutsuvat Ahvenanmaalle kilpailemaan neljässä eri kilpailulajissa: kilpailuesityksissä, taide- ja kädentaitotöissä, runo- ja kirjoituskilpailussa sekä tietokilpailuissa. Mukaan osallistuu kuurojen yhdistyksiä, kuurojen kouluja sekä viittomakielisiä kilpailijoita, joita on tänä vuonna yhteensä noin 300 henkeä. Lisäksi kulttuuripäiviä toteuttamassa on yhteensä yli 140 vapaaehtoistyöntekijää ja Kuurojen Liiton työntekijää. Kulttuuripäivien yleisöä odotetaan saapuvan Ahvenanmaalle sekä mereltä että ilmasta - odotettavissa on suuri ja riemukas kulttuuritapahtuma!

Viittomakielisten taide- ja kädentaitotöitä ja esittävää taidetta


Kulttuuripäivien taide- ja kädentaitotöiden näyttely avataan jo maanantaina 28. huhtikuuta Maarianhaminan kaupunginkirjastossa. Taidetöiden voittajat, kunniamainintojen ja stipendien saajat sekä valitut helmet ovat esillä kirjastossa kulttuuripäivien loppuun saakka. (ks. liitteestä taidenäyttelyn tiedote)

Hieman esimakua viittomakielisestä esittävästä taiteesta kulttuurista saadaan maanantaina 12. toukokuuta. Maarianhaminan kaupungintalolla, jossa Teatteri Totin uutuusproduktio "Kaarle-kuninkaan metsästys" saa ensi-iltansa. Tämän maailman ensimmäisen viittomakielisen oopperaesityksen näytökset jatkuvat perjantaihin 16.5. saakka.

Kuurojen 25. valtakunnalliset kulttuuripäivät käynnistyvät torstaina 15. toukokuuta klo 15.00 Baltichallenissa järjestettävällä seminaarilla, jonka teemana on "Kädet kutsuvat seminaariin - kulttuuri ja hyvinvointi". Luennoitsijoina on asiantuntijoita kulttuurin tutkimuksesta, terveystieteestä sekä yrityselämästä: kasvatustieteiden yo Maija Koivisto, kulttuuria ja terveyttä tutkinut ylilääkäri Markku T. Hyyppä sekä filosofian tohtori Riggert Munsterhjelm. Seminaari on ilmainen, mutta kahvitarjoilun vuoksi seminaariin tulee ilmoittautua. (ks. liitteestä seminaari-tiedote)

Kulttuuripäivät avataan perjantaina 16. toukokuuta klo 10.00 Baltichallenissa. Erilaisia viittomakielisiä kilpailuesityksiä nähdään yli 50 kappaletta ja ne kaikki esitetään perjantaista sunnuntaihin saakka Baltichallenissa. Kansantanhua, viittomakuoroesityksiä, pantomiimia, kerrontaa, viittomakielistä runoutta, sketsejä, pienoisnäytelmiä ja monenlaisia muita esityksiä - nämä on pakko nähdä!

Perjantaina 16. toukokuuta klo 19.00 Maarianhaminan torilla järjestetään kaikille avoin ja ilmainen toritapahtuma, jonka pääesiintyjänä on maailman ainoa kuuro räppäri, Signmark! Etenkin paikallisten toivotaan ottavan osaa toritapahtumaan. Lisäksi illalla klo 22.00 Maarianhaminan kaupunginkirkossa järjestetään viittomakielinen yömessu.

Myös kuuleva yleisö on lämpimästi tervetullut seuraamaan kuurojen 25. valtakunnallisia kulttuuripäiviä ja niiden oheisohjelmia!

www.kultur2008aland.fi


Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Tapahtumatiedot ja kilpailut: Heidi Koivisto, kulttuurituottaja
Kuurojen Liitto ry, PL 57, 00401 Helsinki
heidi.koivisto@kl-deaf.fi
GSM tekstiviestit & 3G 050-339 8914

Käytännön järjestelyt:
Johan Hedrén, koordinaattori
Finlandssvenska teckenspråkiga rf, Tilkgatan 7, 00300 Helsingfors
johan.hedren@svenskadova.fi
GSM tekstiviestit & 3G 040-747 2526

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin