Ohita navigaatio

20.9.2019

Queerhistorisk månad belönades med Årets queergärning (Vuoden pervoteko) priset

Sällskapet för queer forskning i Finland har utdelat Årets queergärning 2018 (Vuoden pervoteko) priset till Kultur för Alla och Seta rf för instiftandet av Queerhistorisk månad i Finland och för temamånadens koordinering. Priset delas ut vartannat år och överräcktes i Tammerfors 19.9.2019.

Syftet med månaden är att granska finsk historia och kultur ur ett hbtiq-perspektiv och inkludera hbtiq-historien i vårt gemensamma kulturarv.

Queerhistorisk månad firades för första gången år 2018 och då deltog flera centrala kultur- och minnesorganisationer i firandet, bland annat Arbetararkivet, Arbetarmuseet Werstas, Aine konstmuseum, Ateneums konstmuseum, AV-arkki, Finska litteratursällskapet, Goethe-institutet, Helsingfors stadsmuseum, Nationalmuseet, Nationalteatern, Svenska litteratursällskapet i Finland rf och Yle Elävä arkisto/Arkivet. Under den första Queerhistorisk månad lyftes det fram och skrevs mycket om hbtig-historia och minnesorganisationer tog fram tidigare dolt material, ordnade minnestillställningar och queer guidningar.

Queerhistorisk månad firas igen i november 2019.

Mera information om månaden på Queerhistorisk månads webbplats.

Eller av:

Rita Paqvalén, verksamhetsledare, 040 6743528, rita.paqvalen@cultureforall.fi / www.kulttuuriakaikille.fi/se

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin