Ohita navigaatio

Toimiston taiteilijat äänessä 13.5.2016

Haastateltavana Linda Bondestam: Anarkiaa kuvakirjoissa

Linda Bondestam työhuoneessaan. Kuva: Jenny Lucander

Linda Bondestam on opiskellut kuvittamista Kingstonin yliopistossa. Hän kuvittaa esimerkiksi lastenkirjoja ja tekee mainoksia.

Linda on alivuokrannut työhuoneen Kulttuuria kaikille –palvelun toimistolta kollegansa Jenny Lucanderin kanssa. Linda ja Jenny työskentelevät myös yhdessä Vombatcombat-nimisenä duona.

Kerro itsestäsi kuvittajana

"Olen tunnettu aika anarkistisista kuvakirjoista. Haluan tehdä kirjoja, jotka antavat mahdollisuuden unelmointiin ja yhdessä kokemiseen. Parhaimmat tarinat ovat sellaisia, jotka jäävät mieleen vielä pitkään lukemisen jälkeen. Haluan tehdä kirjoistani taide-elämyksiä kaikenikäisille."

Lindan kuvitusta kirjasta Boggan och Kyösti Kekkonen

Miten kuvittamisessasi näkyy moninaisuus?

"Minusta on tärkeää, että kaikenlaiset ihmiset saavat näkyä lastenkirjoissa. Sehän on hyvin paljon kuvittajan käsissä, miltä esimerkiksi katukuva näyttää kirjassa. Minulla on ollut onni saada kuvittaa erilaisia ja erikoisia tekstejä, esimerkiksi Minna Lindebergin Allan och Udo (suomeksi Aimo ja Unto), joka kertoo kahdesta vanhasta miehestä ja heidän parisuhdeongelmistaan. Moninaisuutta voi toki lähestyä monella eri tavalla: tällä hetkellä kuvitan Ulf Starkin kirjoittamaa tekstiä tuntemattomista eläimistä ja siinä pyrin visualisoimaan erilaisuutta hyvällä tavalla. Esimerkiksi teen hentoja miesotuksia, ja vahvoja, kovaäänisiä tyttöpetoja -  jokainen saa loistaa.

Minun ehkä tunnetuin kuvani, joka liittyy moninaisuuteen, on kuva iloisesta leijonauroksesta punaisissa korkokengissä."

Urosleijona, jolla korkokengät

Miten haastat kuvittamisellasi normeja, esimerkiksi sukupuolinormeja?

"Viimeisimmässä kirjassani Boggan och Kyösti Kekkonen (teksti Minna Lindeberg) kertoo kahdesta lapsesta, olen tehnyt isosiskosta aika androgyynin, yhdessä kuvassa hänellä on raivokohtaus ja hakkaa ruusuja kepillä vaaleanpunaista taustaa vasten. Pikkuveli Kyösti on sen sijaan rillipäinen pehmopoika joka soittaa huilua kirsikkapuussa.

Jenny Lucanderin kanssa olemme tehneet julisteen Come to Finland -yhtiölle missä vahva naiskippari kantaa sokerinsuloista merenneitomiestä sylissään."

Linda Bondestamin kotisivut

Haastattelija: Lili Saarikivi, TET-harjoittelija
Tekstin toimitus: Outi Salonlahti


 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin