Ohita navigaatio

Henkilökunta bloggaa 19.2.2015

Outi Salonlahti: Kirjastot sateenkaareviksi!

Viime viikolla Espoon kaupunginkirjasto järjesti yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelun ja HeSetan kanssa tilaisuuden Kirjasto sateenkaarevammaksi. Tarkoituksena oli kutsua kuntalaiset ja kirjaston henkilökunta saman pöydän ääreen ja keskustella yhdessä siitä, miten kirjasto voisi palvella paremmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia asiakkaita.

Espoon kaupunginkirjasto, kuten monet muutkin kirjastot, on julistautunut syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Se tarkoittaa, että kirjasto sitoutuu vastustamaan syrjintää, puuttumaan siihen ja tunnustamaan kaikki ihmiset yhdenvertaiseksi - sekä asiakkaat että työntekijät. Kaikki ihmiset tulee myös toivottaa tervetulleeksi.

Kirjaston koko henkilökunnan on tärkeää pitää kiinni yhteisestä linjasta. Julkista taloudellista tukea saavien kulttuuripalveluiden on oltava avoinna kaikille, vaikka sitä ei erikseen julistettaisikaan kampanjoilla. Yhteiskunnan moninaisuuden on näyttävä myös kirjaston henkilökunnassa ja aineistoissa. Kirjasto ei siis koskaan voi olla "sateenkaarivapaata" aluetta.

Pino erikielisiä kirjoja, joissa on sateenkaari- tai queer-teema.


Kirjasto on perinteisesti ollut paikka, jossa voi rauhassa esimerkiksi etsiä tukea omalle identiteetilleen tai tutkia uusia näkökulmia. Kirjastot ympäri Suomen ovatkin onnistuneet melko hyvin olemaan avoimia kaikille. Aina voi kuitenkin kehittyä ja yhdenvertaisuus on luonteeltaan jatkuva prosessi. Asiakkaiden ja kokemusasiantuntijoiden kutsuminen keskusteluun on hyvä tapa kehittää toimintaa.

Tilaisuuteen osallistunut Setan pääsihteeri Aija Salo kiitteli keskustelun järjestämistä. Hän totesi kuntalaisena pitävänsä tärkeänä, että oma lähikirjasto toivottaa "juuri minut" tervetulleeksi. Esimerkiksi aulassa ollut mainos Kirjasto sateenkaarevammaksi -tapahtumasta tuki kirjaston viestiä yhdenvertaisuudesta - se oli pieni ele mutta samalla suuri asia. Miten kirjasto saisi viestittyä kaikille asiakkailleen, että he ovat tervetulleita?

Olen kuullut, että kuntalaiset ottavat helposti kantaa kirjastossa tehtäviin muutoksiin. Pienetkin asiat voivat herättää vastareaktioita, hyllyn siirtämisestä sateenkaariaiheisen keskustelun järjestämiseen. Kynnys antaa palautetta on matala, ja hyvä niin. Oli ilahduttavaa, että kymmenkunta aktiivista kuntalaista osallistui Kirjasto sateenkaarevammaksi -tilaisuuteen. Tämä kaikki kertoo siitä, että kirjastoa pidetään hyvin tärkeänä palveluna. Se koetaan omaksi. Siksi myös sen kehittäminen vastaamaan yhdenvertaisesti kaikkien kuntalaisten tarpeita on tärkeää.


Teksti: Outi Salonlahti / Kulttuuria kaikille -palvelu

Lisätietoa Syrjinnästä vapaa alue -kampanjasta

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin