Ohita navigaatio

Henkilökunta bloggaa 9.5.2014

Katseen takana - Taiteilijatapaaminen Maarit Hedmanin ja Leena Louhivaaran kanssa 25.4.

"Mitä sellaista sinä näet, mitä minä en näe? Yksi paikka. Kaksi tulkintaa. Näkevän ja näkönsä menettäneen silmin."


Huhtikuisen työpäivän päätteeksi aloimme järjestelemään toimistoamme näyttelynavajaisiin. Olimme muutamaa viikkoa aiemmin saaneet näkövammaisen kuvataiteilija Maarit Hedmanin ja valokuvaaja Leena Louhivaaran teospareja toimistollemme. Nyt oli aika järjestää kaikille avoin "pop-up" taiteilijatapaaminen ja tarjota mahdollisuus tutustua heidän teoksiinsa.

Maarit Hedman ja Leena Louhivaara kertoivat Katseen takana - näyttelyprojektistaan ja työskentelystään yhdessä. He esittelivät näyttelyyn liittyvät kuvaparit ja työskentelyprosessia. Leena valokuvasi Maaritia luonnossa ja studiossa ja Maarit maalasi jälkeenpäin kuvaushetkien ja -tunnelmien perusteella. Väreinä Maaritilla on muutamat pistekirjoituksin merkityt perusvärit, joista hän sekoittaa kaikki haluamansa sävyt teoksiinsa.

Kolme naista vierekkäin keskustelemassa

Sari Salovaara esittelee taiteilijat Leena Louhivaaran (vas.) ja Maarit Hedmanin.

Kuulijoita ei ollut suurin määrin, joten taiteilijatapaamisessa jäikin hyvin tilaa kysymyksille ja keskustelulle taiteilijoiden kanssa. Kolme isoa valokuva-maalaus -paria sekä pienempiä tauluja sai katsella toimistomme neuvotteluhuoneessa ja muut teokset heijastettiin seinälle. Näyttelyyn liittyvä Katseen takana -valokuvakirja oli myös nähtävillä. Kirjassa on esitelty kaikki 12 teosparia ja siinä on Maaritin kirjoittamia tekstejä teoksiin liittyen.

Etualalla seisoo Leena Louhivaara puhumassa, takana istuu Maarit Hedman

Leena Louhivaara esittelee näyttelyprojektia.

Kuvissa on aistittavissa samanlainen tunnelma ja herkkyys vaikka kuvat on tehty irrallaan toisistaan, eri aikaan ja eri paikassa. Katseen takana -näyttelyn teokset ovat vuoropuhelua kahden erilailla taidetta luovan taiteilijan välillä. Kummatkin taiteilijat antavat teoksissaan tilaa realismille ja ihmisen sisäiselle kokemukselle. Maarit ja Leena ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2008 lähtien.

Maarit kertoi, että näön menettämisen jälkeen hän oli kesämökillään vahingossa kastanut sormensa maalipurkkiin, tämän jälkeen hän onkin käyttänyt sormiaan pensseleinä. Maarit otti keskustelutilaisuuden aikana luottamuksen useasti puheeksi. Kun luo teoksia kokemusten ja tunnelmien perusteella, ilman näköaistia, on luottamus ja saumaton yhteistyö erittäin tärkeää.

Taiteilijat vierekkäin, takana yksi maalaus-valokuva -pareista

Leena ja Maarit Matkalla-teoksensa edessä.

Osa projektin teoksista on edelleen esillä Kulttuuria kaikille -palvelun toimistossa, ja niitä voi tulla katsomaan. Jos olet kiinnostunut tulemaan katsomaan näyttelyä, voit soittaa ja sopia ajankohdan, puh. 040 963 9908 (Outi Salonlahti). Jos olet Kaapelitehtaalla käymässä, voit tulla piipahtamaan toimistolla.

Teksti: Kira Enberg

Kuvat: Outi Salonlahti ja Sari Salovaara

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin