Senna Vodzogbe: Tummaihoisuudelle ei ole tilaa edes mielikuvitusmaailmassa
Kun kuulet sanan ”merenneito”, mitä näet?
Mitä näetkään, tiedostat varmastikin, että kyseinen olento on täysin fiktiivinen. Et siis ole törmännyt vedessä uiskenteleviin neitoihin rantareissulla tai ottanut sukelluskisoja lapsimerenneitojen kanssa uimahallissa. Kukaan meistä ei ole. Merenneitojahan kun ei ole oikeasti olemassa. Tästä huolimatta yllättävän moni aikuinen on viimeisten viikkojen aikana kivenkovaan väittänyt tietävänsä miltä merenneidot näyttävät.
10. syyskuuta Disney julkaisi ensimmäisen trailerinsa Pieni merenneito -live action elokuvastaan, joka saa ensi-iltansa keväällä 2023. Trailerilla nähdään ensimmäistä kertaa elokuvan päätähti Halle Bailey Arielina, mikä jakoi vahvasti katsojien mielipiteitä. Afroamerikkalainen Bailey kohtasi rasistista kritiikkiä jo elokuvan roolituksen julkaisemisen myötä ja samankaltaisena jatkuva palaute sai trailerin myötä jälleen bensaa liekkeihinsä. Kritisoijat kokevat, että Baileyn esittämä Ariel ei ole ”oikea” Ariel, koska Baileyn ihonväri ja hiusten materiaali eivät täsmää Disneyn alkuperäisen vuonna 1989 julkaiseman piirroselokuvan Arielin kanssa. Osa asiaa kommentoineista väitti Disneyn hylkivän punatukkaisia ”varastamalla” heiltä yhden harvoista punatukkaisista Disney-prinsessoista.
Vaikka punatukkaiset ovat varmasti kokeneet monenlaista hylkimistä hiustensa vuoksi, uskaltaisin kuitenkin väittää, että BIPOC-ihmisten (Black, Indigenous, and people of color) representointi Disneyn tuotannoissa on huomattavasti jäljessä aikaansa, muista vähemmistöryhmistä puhumattakaan. Arielkin on saanut ongelmitta olla punatukkainen viimeiset 30 vuotta, kun taas ensimmäinen tummaihoinen prinsessa esiteltiin maailmalle 20 vuotta punatukkaisen kollegaansa jälkeen. Mainitsemisen arvoista on myös se, että punatukkaisuus ei ole vain vaaleaihoisten ihmisten ominaisuus, vaan kaikissa etnisyyksissä esiintyy kyseistä geneettistä piirrettä.
Halle Baileyn ihon- ja hiustenväriin liittyvät kommentit eivät kuitenkaan onneksi olleet ainoat trailerista julkisuuteen nousseet reaktiot. Eksyin itsekin alun perin aiheen äärelle nähtyäni Instagramissa videon, jossa useat alle kouluikäiset tummaihoiset lapset näkivät kyseisen trailerin ensimmäistä kertaa. Videolla lapset olivat positiivisesti hämmentyneitä siitä, että kaunis merenneito näytti heiltä ja ihastelivat muun muassa juuri Baileyn rastaleteillä olevaa tukkaa. Video muistutti mieleeni ne hetket, jolloin olen lapsena itse katsonut lähes mitä tahansa televisiosarjaa tai elokuvaa kokien olevani vääränlainen, koska yksikään hahmoista ei ole näyttänyt minulta. Erityisesti hiukseni saivat kokea monenlaista repimistä ja kemikaaleja yrittäessäni saavuttaa valtamediassa esitettyä valkoista kauneutta, jossa ei ollut tilaa edes vähäiselle pörröisyydelle. Nykyään olen jo enemmän sinut itseni kanssa ja se on pääasiassa av-alan hiljalleen kasvavan moninaisuuden ansiota. Baileyssa itsensä näkevät lapset saivat minut tajuamaan myös millaista vastuuta itse kannan olemalla tummaihoinen näyttelijä Suomessa.
Se, millaisia tarinoita kerromme, on yllättävän suuressa osassa ihmisten omaa maailmankuvan luomista. Jos tummaihoisuudelle ei ole tilaa edes mielikuvitusmaailmassa, miten sille voisi olla tilaa oikeassa maailmassa?
Senna Vodzogbe
Tietoa kirjoittajasta
Senna Vodzogbeon 28-vuotias näyttelijä, joka opiskelee Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelmassa Nätyllä. Hän on näytellyt mm. tv-sarjoissa Syke ja Luottomies. Näyttelijäntöiden lisäksi Vodzogbe kirjoittaa runoja, joita voi lukea Instagrman-tililtä @bluebirdpoems.
Teksti on kirjoitettu osana Tilaa taiteilijuuteen -hankkeeseen liittyvää Nätyn ja Kulttuuria kaikille -palvelun yhteistyötä. Näty (eli Teatterityön tutkinto-ohjelma) on näyttelijöitä korkeakouluttava ja näyttelijäntaidetta tutkiva yhteisö Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.