Ohita navigaatio

Maarit Hedman ja Anu Haapanen: Fragmentteja pimeydestä

Maarit Hedman piirtää oranssilla pastelliliidulla mustalle, suurelle paperille.

2.–18.12.2022 Galleria Kortteeri (Tornio)

Fragmentteja pimeydestä on Maarit Hedmanin ja Anu Haapasen näyttelykokonaisuus, joka sukeltaa valon ja pimeyden vuoropuheluun. Näyttely on myös vuoropuhelua kahden erilaisesta lähtökohdasta työskentelevän taiteilijan välillä. Se on prosessi, jossa näkönsä menettänyt ja näkevä taiteilija voivat tasavertaisina peilata omaa työskentelyään toistensa kautta ja löytää uusia näkökulmia taiteelliseen työskentelyyn.

Anu Haapanen toimi aiemmin avustajana Maarit Hedmanin taideprojekteissa sekä erilaisissa näkövammaisten ihmisten taidetoimintaan liittyvissä työpajoissa. Ajatus yhteisnäyttelystä kypsyi yhteisen taiteen parissa työskentelyn sekä ammatillisen ajatuksenvaihdon ja taiteellisen vuorovaikutuksen myötä. Tilaa taiteilijuuteen -hanke tarjosi tilaisuuden yhteiseen residenssityöskentelyyn ja pimeyden kokemusta käsittelevän näyttelyprojektin toteuttamiseen. Näyttely koostuu sekatekniikka- ja akryylimaalauksista sekä hiili- ja pastellipiirustuksista.

Maarit Hedman on Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1994 valmistunut kuvataiteilija ja taidepedagogi, joka taiteellisen työnsä lisäksi toimii taidekasvattajana ja kouluttajana monissa erilaisissa projekteissa. Anu Haapanen on opiskellut kuvataidetta Lahden taideinstituutissa ja Aalto-yliopistossa sekä taidehistoriaa Helsingin yliopistossa ja toimii monialaisesti visuaalisen kulttuurin kentällä. Molemmilla taiteilijoilla on ollut tahoillaan lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyjä, mutta tämä on taiteilijoiden ensimmäinen yhteisprojekti työparina.

Avajaiset

Näyttelyn avajaiset järjestetään perjantaina 2.12.2022 klo 14 (Suomen aikaa). Avajaisten ohjelmaan kuuluu kuvailutulkattu kierros näyttelyyn klo 14.30. Lämpimästi tervetuloa!

Tilaa taiteilijuuteen

Näyttely on osa Tilaa taiteilijuuteen - vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus -hanketta. Kulttuuria kaikille -palvelun toteuttaman ja Koneen säätiön rahoittaman hankkeen tavoitteena on vahvistaa vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden ammatillisia mahdollisuuksia ja yhdenvertaista asemaa taiteen alalla.

Yksi osa hanketta ovat Aineen taidemuseon kanssa toteutettavat residenssijaksot, joiden tarkoituksena on löytää luovia ja kokeilevia ratkaisuja vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden residenssityöskentelyyn. Keväällä 2022 järjestetyn avoimen haun kautta residensseihin valittiin yhteensä kuusi taiteilijaa. Taiteilijat työskentelevät syksyn aikana residenssissä ja valmistavat näyttelyitä eri tiloihin Torniossa ja Haaparannalla. Vuonna 2023 teoksista koostetaan ryhmänäyttely Aineen taidemuseoon. Lisätietoja hankkeesta: www.tilaataiteilijuuteen.fi

Galleria Kortteeri

Galleria Kortteeriin on vapaa pääsy. Tila on esteetön, kauppakeskuksen 2. kerrokseen on pääsy hissillä. 

Osoite: Kauppakeskus Rajalla, 2. krs., Tornio

Aukioloajat (Suomen aikaa):

Keskiviikko 12–18, torstai 12–18, perjantai 12–18, lauantai 12–16, sunnuntai 12-16.

Aukioloajat (Ruotsin aikaa):

Keskiviikko 11–17, torstai 11–17, perjantai 11–17, lauantai 11–15, sunnuntai 11-15.

Tilaa taiteilijuuteen -hankkeen logo.

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin