Ohita navigaatio

24.1.2019

Yhdenvertaisuus kulttuurikentällä vammaisuuden näkökulmasta -seminaari 8.2.

Seminaari ja keskustelua pe 8.2.2019 klo 11-13 Eduskunnan kansalaisinfossa, Helsingissä. Kansalaisinfo sijaitsee osoitteessa Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3. Sisäänkäynti on ensimmäinen, kun tullaan Arkadiankadulta Pikkuparlamentin eteen. Pikkuparlamentti on esteetön.

Yhdenvertaisuus taide- ja kulttuurikentällä edellyttää, että kaikille taataan mahdollisuudet osallisuuteen – myös henkilöille, joilla on jokin vamma tai jotka kuuluvat viittomakieliseen vähemmistöön. Osallistuminen kulttuuriin kokijana ja tekijänä on Suomen perustuslakiin kirjattu perusoikeus.

Seminaarissa tarkastellaan yhdenvertaisuuden toteutumista taide- ja kulttuurikentällä eri ikävaiheissa. Mitkä konkreettiset tekijät luovat mahdollisuuksia ja mitkä estävät? Mikä on kunkin yhteiskunnan toimijan rooli? Mitä avautuvia ja sulkeutuvia ovia vammainen taitelija kohtaa matkalla lapsuudesta aikuisuuteen? Ohjelmassa on kipinäpuheenvuoroja taiteilijoilta, paneelikeskusteluja, kansanedustajien kommentteja ja yleisökeskustelua.

Tilat ovat esteettömät. Käytettävissä on induktiosilmukka. Tilaisuuden kieli on suomi. Tilaisuus on tulkattu viittomakielelle ja kirjoitustulkataan. 

Järjestäjät ovat Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä (VAMYT), Kulttuuria kaikille -palvelu ja Ursa Minor -teatteri. Yhteistyökumppanit Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry, Kynnys ry, Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry, Kettuki, Vertaistaiteilija-hanke/Aula-työkoti, ArtsEqual/Taideyliopisto, DuvTeatern, Teatteri Totti, Kulttuurikeskus PiiPoo, Kuurojen Liiton kulttuurituotanto ja DiDa - Disabilityday Art and Action -verkosto.

Tilaisuus on maksuton, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Kahvitarjoilu.

Ohjelma pe 8.2.2019 klo 11-13 Pikkuparlamentin Kansalaisinfo, Helsinki 

Tilaisuuden juontaa erityisasiantuntija Sari Salovaara Kulttuuria kaikille -palvelu

11:00 Johdantoa

Tervetuloa 

   • Kansanedustaja Johanna Karimäki (Vihreät – De Gröna) puheenjohtaja Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä VAMYT 
   • Taitelijapolku vammaisen henkilön kannalta. Mitkä tekijät suomalaisessa yhteiskuntarakenteessa edistävät tai estävät yhdenvertaisuutta eri ikäkausina? Erityisasiantuntija Sari Salovaara Kulttuuria kaikille -palvelu 

    11:15 I osa LAPSUUS

    Vammaisesta lapsesta isona taiteilija tai kulttuurityöntekijä – miten se onnistuu?

    Kipinäpuheenvuorot 
   • Tanssija, esiintyjä, kirjoittaja, tanssin verkkolehti Liikekieli.comin päätoimittaja Maija Karhunen
   • Toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu, Kulttuurikeskus PiiPoo (kumppanina mukana Tampereen kaupungin koordinoimassa SATA2 - saavutettava taideharrastus -hankkeessa)

    11:30 Paneelikeskustelu, puheenjohtajana saavutettavuusasiantuntija Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu 
   • Panelisteina kipinäpuheenvuoron pitäjä Maija Karhunen, ohjaustoiminnan artesaani -opiskelija Sari Kivimäki, tutkija Tuulikki Laes Taideyliopiston ArtsEqual-hankkeesta ja taiteellinen johtaja Noora Karjalainen Ursa Minor -teatterista

    11:50 Yleisökeskustelua 

    12:00 II osa AIKUISUUS
     
    Taiteilijuudesta työ ja identiteetti vammaiselle henkilölle – miten se onnistuu? 


    Kipinäpuheenvuorot 
   • näyttelijä Silva Belghiti
   • muusikko Joose Ojala

    12:15 Paneelikeskustelu, puheenjohtajana toiminnanjohtaja Päivi Lilja Kettuki
   1. panelisteina kipinäpuheenvuorojen pitäjät Silva Belghiti ja Joose Ojala sekä kuvataiteilija Riina Noro ja erityisasiantuntija Ulla Lassila Taiteen edistämiskeskuksesta (Taike

    12:35 Yleisökeskustelua 

    12:45 Kommenttipuheenvuoroja kansanedustajilta 

    13:00 Päivän päätös 

Lue lisää Kulttuuria kaikille -palvelun tapahtumista.

Seminaarin Facebok -tapahtuma.

 
 
Siirry sivun alkuun