Ohita navigaatio

4.3.2019

Turvallisin ja onnellisin maa – fyysinen teatteriesitys

Turvallisin ja onnellisin maa...vai onko kaikille? 

Kun ei voi jäädä eikä palata.  

Polarisoituneen vaalikeskustelun keskelle Valtimonteatteri avaa rohkeasti näkökulman Suomessa paperittomiksi jääneiden haavoittuvaisuudesta esityksellä “Turvallisin ja onnellisin maa”. Intiimin fyysisen kerronnan kautta esitys pysäyttää näkemään repivän poliittisen retoriikan riepoteltavaksi jääneet ihmiset. 

Hallituksen systemaattinen turvapaikkapolitiikan tiukentaminen esimerkiksi b-luvan ja humanitaarisen oleskeluluvan kategorian poistamisen seurauksena on kasvattanut paperittomaksi jääneiden määrää valtavasti.  “Turvallisin ja onnellisin maa” iskee paradoksaaliseen ytimeen, jossa Suomi, joka on onnellisuuden ja hyvinvoinnin mittareilla kärkimaita on samaan aikaan myös Euroopan rasistisin maa, jossa haavoittuvaiset ihmiset, kuten paperittomat, joutuvat päivittäin hyväksikäytön kohteeksi ja peruspalveluiden ulkopuolelle. 

Paperittomista kertova fyysinen teatteriesitys Valtimonteatterilla 

Lontoosta Suomeen rantautuneen ohjaaja Erika Evan fyysistä teatteria on verrattu Isango Ensemblen ja Compliciten tyyliin. Hän käyttää fyysistä ilmaisua sekä eri kieliä kommunikoidakseen tunnetta ulkopuolelle jäämisestä. Ohjaajalle on tärkeää monimuotoiset kerronta tavat, mikä näkyy myös “Turvallisessa ja onnellisessa maassa”. 

Esityksessä esiintyy Kansallisteatterin Oma pohjan “Toinen koti” esityksestä tuttu Walid Sahib sekä kansainvälistä uraa tehnyt Gabriel Almagro ja äänisuunnittelusta vastaa European Theatre Collectiven muusikko Romulus Chiciuc. 

Devising-tekniikalla luodussa esityksessä on läsnä myös Helsingin yliopiston tutkijan Markus Himasen haastattelu reflektoimassa tiukentuneen poliittisen ilmapiirin seurausta maahanmuuttajille, sekä Eino Leinon lyriikkaa rodullistettujen näyttelijöiden lausumana uudelleen kirjoittamassa suomalaisuutta ja haastamassa myrkyllistä nationalismia ja sen hivuttautumista valtavirtaan. 

Teatteriesitys on Valtimonteatterin kantaesitys ja Mona Kortelammen tuottama. Ennakkonäytös on 25.3. ja esityskausi on 26.3.-13.4. 

Lisätietoja ja haastattelupyyntöjä voi kysellä esityksen tuottajalta: Mona Kortelampi mona@valtimonteatteri.com  tai p.045-195 8355 

Valtimonteatteri 

 Aleksis Kiven katu 22, 00500 Helsinki 

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin