Ohita navigaatio

20.9.2019

Sateenkaarihistoriakuukausi palkittiin Vuoden pervoteko-palkinnolla

Suomen Queertutkimuksen Seura on myöntänyt joka toinen vuosi jaettavan Vuoden pervoteko 2018 -palkintonsa Kulttuuria kaikille -palvelulle ja Seta ry:lle Sateenkaarihistoriakuukauden tuomisesta Suomeen ja teemakuukauden koordinoinnista vastaamisesta.

Vuonna 2018 ensimmäistä kertaa järjestetyn Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena oli tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lesbojen, homojen, bi- ja transihmisten, intersukupuolisten ja queerien näkökulmasta. Lisäksi ihmisiä kannustettiin katsomaan historiaa toisin ja tallentamaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta kertovia aineistoja osaksi yhteistä kulttuuriperintömme. Sateenkaarihistoriakuukauden aikana suurelle yleisölle järjestettiin lukuisia sateenkaarihistoriaa käsitteleviä keskustelutilaisuuksia, seminaareja, näyttelyitä ja opastuksia.

Teemakuukauden onnistuneen koordinoinnin ansiosta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä lähtivät nostamaan esiin niin muistiorganisaatiot, taidelaitokset, yliopistot ja yhdistykset kuin yksityishenkilötkin. Historiakuukauteen osallistuvat muun muassa Aineen taidemuseo Torniosta, Ateneumin taidemuseo, AV-arkki, Goethe-instituutti, Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Setan paikallisyhdistyksiä, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet, Turun yliopisto, Työväenarkisto, Työväenmuseo Werstas ja Yle Elävä arkisto.

Sateenkaarihistoriakuukautta vietetään jälleen marraskuussa 2019.

Sateenkaarihistoriaa käsitteleviä keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja näyttelyitä voi löytää osoitteesta www.seta.fi/historiakuukausiSateenkaarihistoriakuukauden Facebook-sivuilta ja niihin liittyvää keskustelua voi seurata hashtageillä #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth

Lisätietoa Sateenkaarihistoriakuukaudesta:

Kerttu Tarjamo, pääsihteeri, 050 309 8108, paasihteeri@seta.fi / www.seta.fi

Rita Paqvalén, toiminnanjohtaja, 040 6743528, rita.paqvalen@cultureforall.fi / www.kulttuuriakaikille.fi

Lisätietoa Suomen Queertutkimuksen Seurasta:

Salla Aldrin Salskov, puheenjohtaja, salla.aldrinsalskov@abo.fi / https://sqshome.wordpress.com/

 
 
Siirry sivun alkuun