Ohita navigaatio

27.6.2018

Sateenkaarihistoriakuukausi ensimmäistä kertaa Suomessa loka-marraskuussa

Sateenkaari

Kulttuuria kaikille -palvelu ja Seta ry koordinoivat ensimmäisen sateenkaarihistoriakuukauden Suomessa loka-huhtikuussa 20.10.–20.11.2018. 

Miksi tällainen historiakuukausi tarvitaan?

”Kun puhutaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta, on vaikea välttää sellaisia sanoja kuin vaientaminen, näkymättömäksi tekeminen, salaaminen, sensuuri ja itsesensuuri. Mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on olemassa, se on löydettävissä rivien välistä, marginaalista, sivulauseista ja vinttikomeroiden salalokeroista. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista”, kuvailee Kulttuuria kaikille -palvelun toiminnanjohtaja Rita Paqvalén.

Mukana maineikas joukko kulttuuri- ja muistiorganisaatioita

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä on nostamassa esiin maineikas joukko suomalaisia kulttuuri- ja muistiorganisaatioita. Historiakuukauteen osallistuvat muun muassa Aineen taidemuseo TorniostaAteneumin taidemuseoAV-arkki, Goethe-instituuttiHelsingin kaupunginmuseoKansallismuseoKansallisteatteriSuomalaisen Kirjallisuuden SeuraSvenska litteratursällskapetTyöväenarkistoTyöväenmuseo Werstas ja Yle Elävä arkisto.

Jokainen voi olla mukana! 

Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu haluavat toivottaa niin muistiorganisaatiota ja taidelaitoksia, kouluja ja yhdistyksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan. Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lhbtiq-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintömme. 

Organisaatiot, koulut ja yksityishenkilöt voivat osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen esimerkiksi:

1. jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyviä aineistoja ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtagilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth

2. järjestämällä sateenkaarihistoriaa käsitteleviä keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja näyttelyitä. Tiedot julkisista tilaisuuksista voi ilmoittaa Setan sivuilla olevalla verkkolomakkeella elokuun alusta lähtien. Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu kertovat tapahtumista omien viestintäkanaviensa kautta. Työkaluja tilaisuuksien järjestämiseen löytyy tästä.

3. tarjoamalla sateenkaarevia aineistojaan arkistoille ja muistitietoa kokoaviin verkkopalveluihin.

”Historiakuukausi tuo systemaattisuutta yhteisen historiamme tallentamiseen. Toivomme, että monet toimijat aina kouluista museoihin ja kansalaisjärjestöistä mediaan katsovat toimintaansa ja menneisyyttään sateenkaarevien silmälasien läpi. Miten esimerkiksi seksuaalisen suuntautumien ja sukupuolen moninaisuus on näyttäytynyt osana omaa historiaa”, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo kysyy.

Historiakuukauden viimeinen viikko keskittyy sukupuolen moninaisuuteen, transihmisiin ja intersukupuolisiin. Kuukausi päättyy kansainväliseen transmuistopäivään Transgender day of Remembrance.

”Monet suomalaisten transihmisten ja intersukupuolisten tarinat ovat edelleen kertomatta ja kokoamatta. Transihmisyys on ollut salattua ja sairaaksi leimattua ja historiaa leimaa patologisointi ja marginalisointi. Toisaalta on monia voimauttavia tarinoita ja upeita esimerkkejä historiasta, kun transihmisyys tai intersukupuolisuus on ollut myönteisellä tavalla osa arkea ja kulttuuria. Historiakuukausi mahdollistaa monenlaisten äänten kuulumisen ja elämäntarinoiden kertomisen”, Tarjamo sanoo.

Sateenkaarihistoriakuukausi on jatke Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun vuosina 2016–2018 toteutuneelle Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeelle.

Lisätietoa:

Kerttu Tarjamo, 050 309 8108,
paasihteeri(a)seta.fi / www.seta.fi

Rita Paqvalén, 040 674 3528,
rita.paqvalen(a)cultureforall.fi / www.kulturforall.fi

Uutinen ensimmäisestä Sateenkaarikuukaudesta Seta ry:n sivulla täällä.

 
Siirry sivun alkuun