Ohita navigaatio

19.10.2018

Sateenkaarihistoriakuukausi nyt ensimmäistä kertaa Suomessa 20.10.-20.11.2018

Suomen ensimmäistä sateenkaarihistoriakuukautta vietetään 20.10.–20.11.2018.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä on nostamassa esiin maineikas joukko suomalaisia kulttuuri- ja muistiorganisaatioita. Historiakuukauteen osallistuvat muun muassa Aineen taidemuseo Torniosta, Ateneumin taidemuseo, AV-arkki, Goethe-instituutti, Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet, Työväenarkisto, Työväenmuseo Werstas ja Yle Elävä arkisto. Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu koordinoivat kuukautta. 

Sateenkaarihistoriakuukauden koko ohjelma on koottu omille nettisivuille. Lisäksi kuukaudella on oma Sateenkaarihistoriakuukausi -Facebookissa jossa tapahtumia ja tietoa nostetaan esille. Kuukauden aikana järjestetään esimerkiksi erilaisia queer -opastuksia museoihin ja nostetaan esille aiemmin vaiettua aineistoa.

”Kun puhutaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta, on vaikea välttää sellaisia sanoja kuin vaientaminen, näkymättömäksi tekeminen, salaaminen, sensuuri ja itsesensuuri. Mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on olemassa, se on löydettävissä rivien välistä, marginaalista, sivulauseista ja vinttikomeroiden salalokeroista. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista”, kuvailee Kulttuuria kaikille -palvelun toiminnanjohtaja Rita Paqvalén. 

Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lhbtiq-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintömme. Organisaatiot, koulut ja yksityishenkilöt voivat osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen eri tavoin esimerkiksi jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyviä aineistoa ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtageilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth tai järjestämällä tapahtumia. Lisätietoja ja esimerkkejä osallistumisen tavoista löytyy Sateenkaarihistoriakuukauden sivuilta. 

Historiakuukauden viimeinen viikko keskittyy sukupuolen moninaisuuteen, transihmisiin ja intersukupuolisiin. Kuukausi päättyy kansainväliseen transmuistopäivään Transgender day of Remembrance 20.11.2018. 

Lisätietoa: 
Kerttu Tarjamo, 050 309 8108, paasihteeri@seta.fi / www.seta.fi 
Rita Paqvalén, 040 674 3528, rita.paqvalen@cultureforall.fi / www.cultureforall.fi 

 
 
Siirry sivun alkuun