Ohita navigaatio

5.4.2019

Amengo museum! – Romanikulttuurin päivä Kansallismuseossa 12.4. klo 13-18.30

Kansallismuseon täyttävät laulu, häikäisevät romanipuvut ja hevosmiesten tarinat. Tapahtuma juhlistaa kansainvälistä romanipäivää, jota vietetään maanantaina 8.4. 

Tule kokeilemaan, miltä sinä näyttäisit romanipuvussa tai askartelemaan oma paperinukke. Muotinäytöksessä näet ja kuulet, miten romaninaisten muoti on muuttunut vuosikymmenten aikana. Päivän musiikkiesityksissä kuulet kauneimmat romanisävelmät ja voit tutustua romanien koruihin ja Virpi Kinnusen romaniaiheisiin kuvakudoksiin. Museossa on nähtävillä myös Irmeli Huhtalan Koti etsii ihmistä - romanikuvat mainoksissa vastamainosvalokuvia. Iltapäivän paneelikeskustelussa puhutaan romanien elävästä kulttuuriperinnöstä ja sen tallentamisesta. Museossa voit törmätä elävään kirjaan, jolta voit kysyä romanikulttuurista.

Tapahtuman järjestävät Kansallismuseo, romanitaiteilija Hilkka Lindgren, Romaniasiain neuvottelukunta, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Romaniyhdistys ja Museovirasto. Tapahtuman tavoitteena on tuoda esille romanien rikasta elävää kulttuuriperintöä Suomessa ja herätellä keskustelua perinteen siirtämisestä ja tallentamisesta.

Tilaisuuden juontaa Anita Lindgren. 

Aikataulu 

13 Avajaispuheet 

13.30 Näkymättömästä näkyväksi - kulttuuriperinnön keruun ja tallentamisen tavoitteet -paneeli.

Paneelissa keskustelemassa Vanhojen kaaleenlaulujen oppikirja –kirjan tekijä Hilja Grönfors ja Romanikulttuurin museo –hankkeen vetäjä, elokuvantekijä Katarina Lillqvist. Mukana myös Kulje kanssamme – Suomen romanien historiaa lapsille –kirjan tekijät Satu Blomerus, Helena Korpela ja Seija Roth sekä dokumentaristi, vapaa kirjoittaja Carmen Baltzar.

14.30 Romanimuodin historiaa ja tätä päivää -catwalk

15 Sohvakeskustelut kahvilassa: Hevosmiesten maailmasta ennen ja nyt ja Taiteilijoiden matkassa maailmalla 

16.30 Hetki romanitähtien jalanjäljillä – musiikkia menneiltä vuosikymmeniltä

 

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin