Ohita navigaatio

24.10.2018

Kirjoittava käsi yltää kauas – myös saameksi kirjoittavan? ja muut tärpit Helsingin Kirjamessuilla 25.10.-28.10.

Kulttuuria kaikille -palvelu on mukana Helsingin Kirjamessuilla. Yhteistyössä Suomen PEN:in kanssa toteutettavassa keskustelussa ruoditaan saamelaiskirjallisuuden nykytilaa. Tämän jälkeen Osuuskunta Poesian järjestämässä ohjelmassa kuullaan saamelaislyriikkaa. Tapahtumat ovat suomeksi. 

Perjantai 26.10. klo 17.30-18.30, lava: Hakaniemi 

Kirjoittava käsi yltää kauas – myös saameksi kirjoittavan? 

Saamelaisen sananlaskun ”Čálli giehta ollá guhkás” mukaan kirjoittava käsi yltää kauas, sen vaikutusvalta ei jää yksin kirjan kansien väliin. Keskustelussa saamelaisesta kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta kysytään, minkälaista vaikutusvaltaa saameksi kirjoittamisella tänä päivänä on. Tavoittaako saamelaiskirjallisuus yleisöä? Kuinka sitä voisi tehdä näkyvämmäksi? Onko saameksi kirjoittava vakavasti otettava kirjailija vai ahtaaseen vähemmistökategoriaan sijoittuva kirjailija saamelaisetuliitteellä? 

Saamelaiskielistä ja saamelaiskirjallisuuskentästä keskustelemassa ovat kirjallisuustutkija Johanna Domokos, runoilija Niillas Holmberg sekä Suomen Saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti. Keskustelua vetää toimittaja Helga West. 

Perjantai 26.10. klo 18.30-19.00, lava: Hakaniemi 

Saamelainen runous meillä ja muualla  

Saamelainen kulttuuri ylittää valtioiden rajat ja yhdistää ihmisiä, kirjailijoita ja taiteilijoita. Runoilija Niillas Holmberg ja kääntäjä-tutkija Kaisa Ahvenjärvi keskustelevat saamelaisen runouden merkityksestä tänä päivänä. Niillas Holmberg on yksi tunnetuimmista ja kiitetyimmistä kotimaisista nuoren polven saamelaisrunoilijoista. Kaisa Ahvenjärven suomentama saamelaisen nykyrunouden antologia Tuulisolmut (Poesia 2018) voitti YLE:n Kääntäjäkarhu-palkinnon viime kesänä. 

MERA – lehteä jaetaan Helsingin Kirjamessuilla 25.10.-28.10. 

FIBUL ry Suomenruotsalaiset lasten ja nuortenkirjallisuuden tekijät ovat julkaisseet oman lehtensä syksyn kirjamessuille.  

MERA on tarkoitettu kaiken ikäisille lukijoille, jotka ovat kiinnostuneita lasten- ja nuortenkirjallisuudesta, ja se sisältää muun muassa haastatteluista ja kirjavinkkejä sekä erilaisia tehtäviä. Lehti on tehty yhteistyössä Schildts & SöderströmsinFörkaget M:n ja Regnbågsankanin kanssa. 

Författare och illustratörer av barnoch ungdomslitteratur r.f. FIBUL on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää ruotsinkielisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden asemaa Suomessa. Tarkoituksena on lisätä resursseja lasten- ja nuortenkirjallisuuden kirjailijoille ja kuvittajille, toimia keskustelufoorumina, sekä edistää yhteistyötä suomalaisten ja kansainvälisten lasten- ja nuortenkirjallisuuden toimijoiden välillä.

MERA -lehteä jaetaan ilmaiseksi seuraavilla messuipisteillä: S&S, FörlagetMoomin Characters, Kuvittajat, HBL ja kirjastobussi (bokbussen).

Kolme uutta selkokielistä (ruotsiksi) kirjaa julkaistaan Helsingin Kirjamessuilla 

Kolme uutta ruotsinkielistä selkokielistä kirjaa julkaistaan kirjamessuilla. Kirjojen aiheita ovat ympäristö, puutarha ja ruoanlaitto. Kirjamessuilla on myös näyttely selkokielisistä kirjoista, näyttelyn voi tilata kirjastoihin ja kouluihin vuonna 2019.

Messukeskuksen esteettömyys -tiedot löytyvät Messukeskuksen sivuilta.

Helsingin Kirjamessut, Messukeskus Eteläinen sisäänkäynti | Messuaukio 1, 00520 Helsinki 

 
 
Siirry sivun alkuun