Ohita navigaatio

24.8.2018

Kalle Hammin näyttely: Uudet ikonit: Sergei ja Bacchus

Näyttely koostuu sarjasta uusista teoksista, jotka on tilattu projektille "The Russian Bar". Näyttely on auki 27. elokuuta - 19. lokakuuta 2018 Kulttuuri kaikille –palvelun (Culture for all / Kultur för alla) tiloissa osoitteessa Tallberginkatu 1, portaikko D, 5. kerros, Helsinki.

Avajaiset 27.8. klo 18.

Avajaisissa esiintyy genderquuer ja keho-suuntautunut esiintyjä Marina Shamovan (Pietari, Venäjä) sekä kuullaan Helsingissä toimivan pastorin, aktivistin, kirjoittajan ja samaa sukupuolta olevien avioliiton puolestapuhujan Kai Sadinmaan puhe.

Venäläisen hlbti-yhteisön jäsenten pakotettu maastamuutto on yksi niistä asioista, joita käsitellään "The Russian Bar" -projektissa. Kalle Hammin uudessa teossarjassa (tai ikoneissa, joiksi hän itse niitä kutsuu), Hamm käyttää emoji-kieltä tarkastellakseen homoseksuaalisuuden, sukupuoli-identiteetin ja kirkon instituutin välisiä suhteita.

Ortodoksisen kirkon asenne hlbti-ihmisiä kohtaan on vaihdellut eri aikoina ja eri paikoissa. Varhaisessa ortodoksikirkossa oli esimerkiski mahdollisuus solmia adelphopoiesis-liitoja, joita on joskus tulkittu eräänlaiseksi varhaiseksi homo-avioliitoksi (1). Suomen Ortodoksinen Kirkko on toivottanut hltbi-ihmiset tervetulleiksi yhteisöönsä, mutta siunaa homoseksuaalisia avioliittoja (2). Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen oli ilmassa jonkinlaista liberaalia lähestymistapaa homoja kohtaan. Kuten Kalle Hamm muistelee, Venäjän Konevskin luostarissa oli jonkinlainen turvapaikkakeskus homo-miehille, jotka asuivat alueella (3).

Vuoden 2013 "anti-gay-laki" voimaantulon jälkeen, suvaitsemattomuus ei-perinteisiä seksuaalisia suhteita kohtaan on Venäjällä lisääntynyt voimakkaasti. Laki on paljastanut Venäjän yhteiskunnan vahvan homofobian hallituksen instituutioissa, Venäjän ortodoksisen kirkon sisällä ja arjessa. Kestämätön tilanne on ajannut queer ihmiset maasta joko omasta tahdosta tao pakon edessä Mutta muutto toiseen maahan ei taka osallisuutta paikallisen hlbti-yhteisöön. Uuden elämän aloittaminen uudessa maassa ei välttämättä ole kovin helppoa varsinkaan jos kuuluu etniseen ja seksuaaliseen vähemmistöön.

Projektin keskiössä on traaginen tarina pyhimyksistä Sergei ja Bacchus, joita on pidetty homojen pyhimyksinä, vaikka heidän välisen suhteensa todellisesta laadusta ei ole todisteita. Marttyyritarinat ovat usein tarinoita sorron kohteeksi joutuneista väkivallasta, ja ne, jotka eivät antaneet luovuutta, ovat marttyyriä. Näyttelyyn sisältää myös muiden mies- ja naispyhimysparientarinoita, jotka saivat kärsiä taistellessaan oikeuksistaan. Pyhimysten ikonisen esittämistavan sijaan Kalle Hamm on kirjoittanut tarinat emoji-merkeillä, yrityksenä päivittää pyhimystarinat nykyaikaan aikoihin ja tehdä tarinoistaan helpommin lähestyttäviä. Samalla se on herättelee hlbti-ihmisiä miettimään, kuinka voimakkaasti heidän tulisi taistella oikeuksistaan tulla omaksi itsekseen.

Näyttelyn aukioloajat:
31.8-19.10.2018 perjantaisin klo 10.00-12.00 ja klo 13.00-16.00, muina aikoina sovitusti. Ole yhteydessä Christine Langinaueriin mikäli haluat nähdä näyttelyn aukioloaikojen ulkopuolella: 0403533234.

Saavutettavuus:
Toimistotila on saavutettava. Tarkemmat saavutettavuustiedot löytyvät Kulttuuria kaikille -palvelun sivuilta.

Näyttely on osa projektia The Russian Bar: Why Relocate? New approaches to neighborliness and interchange. Part 2.

 
 
Siirry sivun alkuun