Ohita navigaatio

14.3.2018

Pehmeetä touhua -näyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä rikkoo käsityötradition rajoja ja yllättää katsojansa 28.4.–2.12.

Huhtikuun lopussa Suomen käsityön museon valloittaa villi ja luovuuden ääriä haastava, pohjoismaisen outsider-käsityötaiteen näyttely, joka esittelee taideyleisölle käsityöperustaisia taiteen tekemisen tapoja ja uusia tekijäryhmiä. Näyttelykokonaisuuden kuraattoriparina toimivat taiteen tutkija Minna Haveri ja K.H. Renlundin museon ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft

Näyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 28.4.–2.12. Avajaiset 38.4. klo 18-20.

Pehmeetä touhua -näyttelyn taide rikkoo käsityötradition rajoja ja yllättää katsojansa. Sen käsityöperustaiset teokset on valittu pohjoismaisen outsider-taiteen kentältä. Outsider-taide on väljä, kansainvälinen kattokäsite, jolla viitataan itseoppineiden taiteilijoiden nykykansantaiteeseen eli Suomessa ITE-taiteeseen, erityistaidetoimintaan ja mielenterveyskuntoutujien taiteeseen. Kaikissa näissä outsider-taiteen valtavirroissa on käsityö voimakkaasti läsnä.

Pehmeetä touhua näyttää mitä tapahtuu, kun käsityö ei pysy kuosissaan, vaan villiintyy tekniikoiden ja materiaalien ilotteluksi. Itseilmaisun rinnalla kunnioitetaan kuitenkin sitä tinkimätöntä taitoa ja uutteruutta, jota hitaat ja työläät käsityötekniikat tekijältään vaativat. Teosten tekniikat ulottuvat puuveistosta keramiikkaan ja tekstiilikäsityöhön.

Suomen käsityön museon Pehmeetä touhua -näyttely on laajemman, pohjoismaista outsider-käsityötä esittelevän Nordic Outsider Craft -hankkeen ensimmäinen ja samalla päänäyttely. Jyväskylän jälkeen näyttely lähtee pienempänä kuratoituna kokonaisuutena kiertämään kaikki pohjoismaat, päätyen lopuksi ITE-museoon Kokkolaan.

Hanke perustuu vahvaan pohjoismaiseen kumppanuusverkostoon. Hanketta ja näyttelykiertuetta hallinnoi K.H. Renlundin museo Kokkolassa. Suomen käsityön museon lisäksi muita pääyhteistyökumppaneita ovat norjalainen Trastad-kokoelma Borkenesissa, tanskalainen Bifrostin taidekoulu ja -studio Randersissa, ruotsalainen Inuti-säätiö Tukholmassa sekä islantilainen Safnasafnið-museo Akureyrissa. Lisäksi suomalainen kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden edunvalvoja ja verkostotoimija Kettuki ry tarjoaa hankkeelle asiantuntemustaan erityistaidetoiminnan kysymyksissä.

Nordic Outsider Craft -hanke on saatettu alulle Pohjoismaisen kulttuurirahaston OPSTART-tuen avulla, minkä jälkeen sitä on tuettu rahaston HANDMADE-teeman puitteissa.

Kuraattorivierailut ovat saanet avustukset Suomalais-norjalaiselta kulttuurirahastolta sekä Pohjoismaiselta kulttuuripisteeltä. Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto on puolestaan tukenut näyttelyyn kuratoitavan, Kellokosken Prinsessan eli Anna Lappalaisen taidekirjontoja esittelevän kokonaisuuden tuotantoa.

Lisätietoja näyttelystä ja hankkeesta antavat näyttelyn kuraattorit

Minna Haveri, taiteen tutkija, minna.haveri (a) aalto.fi, p. 040 821 4217

Elina Vuorimies, amanuenssi, K.H. Renlundin museo, elina.vuorimies (a) kokkola.fi, p. 044 780 9478

Pehmeetä touhua -näyttely Museot.fi-näyttelykalenterissa.

 
 
Siirry sivun alkuun