Ohita navigaatio

2.3.2018

Oulun Musiikkijuhlat 2018 – kuuloesteetön festivaali 11.–24.3.2018

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on myöntänyt avustuksen Oulun Musiikkijuhlien Kuuloesteetön festivaali -hankkeelle. Festivaali pyrkii toteuttamaan yhteistyökumppaneiden avulla erilaisiin konserttiympäristöihin mahdollisimman toimivat ratkaisut kuuloesteettömyyden toteutumiseksi. Hanke raportoidaan syksyllä 2018.

28. Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 11.–24.3.2018. Monialaisen festivaalin ohjelmisto sisältää tänä vuonna sinfoniakonsertteja, kamarimusiikkia, rytmimusiikin klubeja, nykysirkusta, tanssia ja lastenoopperaa.

Kuuloesteetön festivaali -hankkeen toteuttaminen

Kuulolaitetta käyttävän henkilön kannalta oikein toteutettu ja säädetty induktiosilmukka on helppokäyttöisin ja yleisimmin käytetty kuulemisen apuväline, joka siirtää äänen suoraan kuulolaitteeseen. Hyvin toimiessaan induktiosilmukka tarjoaa selkeän ja laadukkaan kuulemisen kokemuksen. Julkisissakin tiloissa äänensiirtojärjestelmiä on edelleen valitettavan vähän. Niissä paikoissa, joissa järjestelmä löytyy, se on usein suunniteltu, asennettu tai säädetty väärin tai kytketty pois päältä. Näihin epäkohtiin pyrkii projekti vastaamaan. Induktiosilmukat voidaan rakentaa myös väliaikaista käyttöä varten, joten hanke toteuttaa sopivat ratkaisut myös konserttiympäristöihin, joissa ei ole kiinteää järjestelmää olemassa. Projektissa pyritään myös vaikuttamaan siihen, että mahdollisimman moneen konserttitilaan saataisiin jatkossa toteutettua kiinteästi asianmukaiset järjestelmät. Yhteistyökumppaneina toteutuksessa toimivat QLU Oy ja Laatukuuluu Oy, lisäksi hanke toimii yhteistyössä eri konserttipaikkojen ja Oulun kaupungin tilakeskuksen kanssa.

Kaikki konserttipaikat tullaan testaamaan hankkeen aikana ja niihin toteutetaan kartat, joista ilmenee paras kuuluvuus kyseisessä konserttitilassa. Oulun Musiikkijuhlien tilaisuuksia järjestetään Madetojan salissa, Valvesalissa, Oulun kaupungintalon juhlasalissa, Galleria Harmajassa ja Vanha Paloasema Barissa. Projektista toteutetaan kyselytutkimus, jonka avulla pyritään saamaan tietoa niin kuulolaitetta käyttäviltä henkilöiltä kuin huonokuuloisiltakin. Laajamittaisempi kyselytutkimus tehdään valikoidulle kuulovammaisten kohderyhmälle. Suppeampaa kyselyyn kokemuksistaan pystyy vastaamaan myös konserttipaikoilla. Jokaisessa konsertissa on tarjolla kuulokkeita, joiden avulla huonokuuloiset pystyvät testaamaan omaa kuulokokemustaan, joista keräämme myös tietoa. Konserttien yhteydessä on infopiste, jossa kuulokkeet ovat jaossa. Infossa annetaan myös opastusta oikean paikan valinnasta konserteissa ja vastataan kysymyksiin. Projektista tiedotetaan myös Oulun Seudun Kuulo ry:n ja Kuuloliitto ry:n kautta, joiden avulla pyritään tavoittamaan kohderyhmän mahdollisimman laajamittaisesti.

Kyselytutkimuksen tuloksista julkaistaan raportti syksyllä 2018.

Oulun musiikkijuhlien verkkosivu ja tarkempi ohjelma tämänlinkin takana. 

 
 
Siirry sivun alkuun