Ohita navigaatio

4.12.2017

Kynnys ry:n vuoden Vimma-kulttuuripalkinto Kaisa Lekalle

Kynnys ry on myöntänyt järjestyksessään yhdeksännen vammaiskulttuuripalkinto Vimman sarjakuvataiteilija, graafikko Kaisa Lekalle. Palkintoon kuuluu Tukilinja-lehden myöntämä 5000 euron suuruinen työskentelyapuraha. Kunnia-Vimman saavat tanssija Tuuli Helkky Helle ja Salainen metsäni -elokuvan työryhmä.

Kynnys ry on vammaisten ihmisoikeusjärjestö. Se myöntää Vimma-palkinnon vuosittain sellaiselle taiteen tekijälle, joka on tuonut vammaisuuteen ja toimintarajoitteisiin liittyviä kysymyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteellisesti korkeatasoisella tavalla. Palkinto voidaan myöntää minkä tahansa taiteen lajin edustajalle. Palkittavaa sai ehdottaa avoimella haulla ja ehdotuksia raadille tuli tänäkin vuonna useita kymmeniä.

Palkintoperusteissa todetaan, että Kaisa Leka (s. 1978) on tehnyt jo pitkään omakohtaista, kantaa ottavaa sarjakuvataidetta, jossa asenteita vammaisuutta ja epätäydellisyyttä kohtaan käsitellään hersyvän hauskalla, omakohtaisella ja älyllisesti haastavalla tavalla. Visuaalisesti hänen sarjakuvansa ovat omaleimaisia ja taidokkaita. Hänen englanninkieliset sarjakuvakirjansa ovat vuosien mittaan kasvaneet esteettisesti korkeatasoisiksi kokonaistaideteoksiksi. Ensimmäinen niistä,  I am not these feet (2003), käsittelee hänen omaa jalka-amputaatiotaan. Viimeisin teos, matkakirja Imperfect, julkaistiin tänä syksynä. Niiden myötä Kaisa Lekan hiiret ja ankat ovat pyöräilleet tiensä lukijoiden sydämiin niin Suomessa kuin maailmallakin, ja jättäneet pysyvän jäljen suomalaiseen sarjakuvataiteeseen. Kysymykset kyvykkyyden ja täydellisyyden vaatimuksista tekevät hänen sarjakuvissaan näkyviksi vallitsevia normeja, joita muidenkin kuin vammaisten ihmisten on helppo tunnistaa. Hänet on työstään palkittu jo Suomi-palkinnolla (2010), sarjakuvataiteilijoiden Puupää-palkinnolla (2012), Vuoden pyöräilijänä (2012) sekä Invalidiliiton Raimo Lindberg -palkinnolla (2013).

Raati halusi kiittää myös Kaisa Lekan työtä myös yhteiskunnallisen vaikuttamisen kentällä. Hän toimi pitkään Porvoon paikallispolitiikassa tuoden esiin vammaisuuteen liittyviä tasa-arvokysymyksiä. Julkisuuden henkilönä hän ottaa edelleen kantaa, kun aihetta on. Hänen kaltaistaan ääntä Suomen kulttuurikentässä tarvitaan.

Kynnys ry myönsi myös kaksi Kunnia-Vimmaa:

Tuuli Helkky Helle (s. 1933) palkitaan taiteellisesti monipuolisesta, korvaamattomasta elämäntyöstään, jossa keskeiseksi nousee hänen panoksensa integroidun tanssin kehityksessä Suomessa. Hän on julkaissut myös kaksi runokirjaa.

Dokumenttielokuvan Salainen metsäni työryhmä palkitaan puhuttelevan kauniista, autistisen ihmisen rikasta sisäistä maailmaa kuvaavasta elokuvasta. Salainen metsäni on herättänyt katsojat Suomessa ja maailmalla ymmärtämään, miten tärkeitä jokapäiväisen elämän laatu ja kommunikointimahdollisuudet puhumattomille autisteille ovat. Tämä elokuva kaataa raja-aitoja ja tuo julkisuuteen äänen, joka olisi muuten jäänyt kuulematta.

Vimma-palkintoraati: raatiin kuuluivat Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä, Kulttuuriyhdistys Eucrean puheenjohtaja Ismo Helén, Tukilinja-lehden päätoimittaja Iris Tenhunen, kriitikko Otso Kantokorpi Suomen arvostelijain liiton edustajana sekä erityisasiantuntija Sari Salovaara Kulttuuria kaikille -palvelusta.

Kaikille palkituille tarjotaan mahdollisuus esitellä teoksiaan ja työtään sekä Kynnyksen Galleria Kioskissa että vammaispoliittista taidetta esittelevällä vuosittaisella Cross Over -festivaalilla Helsingissä.

Palkinnot jaettiin kansainvälisen vammaisten päivän DiDa- Disability Art & Action -festivaalitapahtuman yhteydessä 3.12.

Lisätietoja: sanni.purhonen@kynnys.fi, puh. 040 704 82 83.

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin